OSVEŠTANO GLAVNO ZVONO ZA SABORNI HRAM SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije osveštao je glavno zvono za Saborni hram Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama, čija gradnja se privodi kraju.

Kako je saopšteno iz Eparhije budimljansko – nikšićke, vladici je u činu osvećenja sasluživalo sveštenstvo beranskog namjesništva i monaštvo manastira Đurđevi Stupovi.

Obraćajući se sabranima, u sveradosnom činu osvećenja zvona za veleljepni beranski Saborni hram, Preosvećeni Episkop je kazao da se u njegovu izgradnju do sada uključio veliki broj ktitora, dobrotvora, priložnika. Njihova imena su zavedena u knjigama priložnika ovog svetog hrama.

„Sveti Simeon Mirotočivi, čiji hram gradimo, okupio je velike ktitore koji su dali veliki prilog, one koji su dali nešto manje i one koji su dali koliko su mogli i to je sve veliko. A okupio je i ljude od znanja, projektante, stručnjake, inženjere, jer ovakav hram ne može da se podiže bez velikog iskustva, znanja i umijeća“, naveo je Vladika.

Dodao je da smo donedavno bili navikli da podižemo manje hramove, a sa nastavkom gradnje hrama Svetog Save, kako kaže, započeli smo gradnju monumentalnih hramova po svim srpskim zemljama, poput hramova u Crnoj Gori – hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, Svetog Jovana Vladimira u Baru, koji, ocijenio je Njegovo Preosveštenstvo, po ljepoti i monumentalnosti staju u red, odmah iza hrama Svetog Save.

„Nešto manji hram je ovaj ovdje, u Beranama. On je taman po mjeri ovog grada i ovog naroda. Mogli smo ga sagraditi prije, 20 i više godina od kad je postavljen kamen temeljac, ali u tome ima nečeg izuzetno dobrog, da se uključi što veći broj ljudi i postigne što bolji kvalitet. Sve je do sada dobro urađeno, hvala Bogu, uz manje primjedbe, i evo, imamo sagrađen Hram, koji je počeo i iznutra da se gradi. Ta gradnja iznutra će, možda, biti, pretežnija. Po riječima Svetog cara Davida – Sva je ljepota kćeri careve unutra – misli se na ljepotu duše, kao što spoljašnost čovjekova nije glavna odlika njegove ljepote“, besjedio je Episkop Joanikije.    

Naveo je da je zvono, težine skoro hiljadu kilograma, stiglo iz Rusije. To znači, naglasio je Vladika, da su se u njega ugradili i braća Rusi, koji su ga odlili, a koji raspolažu velikom tradicijom, znanjem i iskustvom u livenju zvona.

„Uključila se i velika svetinja Aleksandro-nevska lavra sa Vladikom Nazarijem i bratstvom te svetinje za koju je srpski narod mnogo vezan i koja je, na neki način, ušla u istoriju srpskog naroda i sama svjedoči o toj istoriji. Imamo ovo veličanstveno zvono, koje je po mjeri ovog Hrama. Priložnici su sa velikom ljubavlju dali novčani prilog da se zvono naruči, izradi i dopremi do hrama Svetog Simeona Mirotočivog. Osveštasmo ga, a sa tim osveštasmo trud i ljubav svih koji su se potrudili i dali prilog, a ništa manji nije trud ni onih koji su sve ovo osmišljavali i pomagali oko prevoza“, kazao je Vladika.  

On je zahvalio svima koji su učestvovali u jučerašnjem svetom činu.

„Ovo je radostan čin i ovo mnogo znači za dalju izgradnju ovog svetog hrama. Vaša ljubav će učiniti da izgradnja, sada, zapravo, ukrašavanje iznutra bude kako valja i da ovaj hram kako je lijep spolja bude još ljepši iznutra, a čekamo, ako Bog da, da se on napuni vjernog naroda i tek će tada hram biti savršen i lijep, kad se u njemu počnu služiti svete službe i kad se počnemo saborno okupljati. Zamoliću sveštenstvo ovog hrama da za neki od narednih velikih praznika pripreme prvu službu, da otvorimo hram i da se u njemu Bogu molimo“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika je ovom prilikom dodijelio odlikovanja dobrotvorima koji su dali svoj prilog za izlivanje ovog zvona. Za pokazanu ljubav i dobročinstvo prema svetoj Crkvi, naročito, prilikom učešća u kupovini i prilogu glavnog zvona za Saborni hram Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama arhipastirskom gramatom su odlikovani: Milenko Dželetović (iz Beograda), Srđan Gobeljić (iz Pariza), Stanko Bojanić (iz Beograda), Saša Jovšić (iz Beograda), Duško Jovšić (iz Beograda), Dragoslav Miličković (iz Beograda), Đoko Krivokapić (iz Beograda), Vladimir Milosavljević (iz Čačka) i Miodrag Branković (iz Beograda).

Arhijerejske zahvalnice su dodijeljene: Bogdanu Blagojeviću, Jeleni Terzić (iz Beograda), Mišku Gojaku (iz Pariza), Marku Krtolici (iz Beograda), Janku Krtolici (iz Beograda), Zoranu Lukiću (iz Beograda), Dragom Jelovcu (iz Beograda), Žanu Jovanu Vuliću (iz Beograda) i Valentinu Evgenjeviču Elbaku (iz Sankt Peterburga).

Share.

About Author

Leave A Reply