OJDANIĆ: ISKUSTVA HRVATSKE PRIMJENITI I KOD NAS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NVO FORS Montenegro iz Nikšića nedavno je, u okviru projekta  “GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona”, organizovala studijsku posjetu Republici Hrvatskoj, u kojoj je boravio i direktor NVU Centar ekoloških inicijativa iz Berana Borko Ojdanić.

U okviru ove studijske posjete, predstavnici nevladinih organizacija iz bivših jugoslovenskih republika obišli su preduzeća koja se bave zelenom ekonomijom, eko – turizmom i proizvodnjom i primjenom solarnih panela.

Prema Ojdanićevim riječima, posjeta je bila dobra prilika da se predstavnici NVO sektora upoznaju sa metodama koje se već primjenjuju u praksi, a vezane su za zaštitu životne sredine, kako bi te metode kasnije mogli da primjene i u svojim državama.

“Posjeta ovim preduzećima omogućila nam je da steknemo iskustva vezana za uspješnu primjenu zelene ekonomije u praksi, kao i da steknemo uvid u to kakve  koristi može imati stanovništvo od tih preduzeća. Posjetili smo i preduzeća koja se bave reciklažom otpada po najsavremenijoj metodi i samim tim smo stekli uvid u to kako se na najbolji način može reciklirati. Posjetili smo i domaćinstva koja se bave eko – turizmom i pružanjem turističkih usluga, kao i uspješne poljoprivrednike koji se bave   organskom proizvodnjom”, kazao je Ojdanić.

On je istakao da su predstavnici  nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Albanije posjetili i školu u mjestu Dalj.

“Ova škola je primjer kako se kroz obrazovanje može baviti zelenom ekonomijom i na taj način sticati određena finansijska dobit za svoju školu. Na taj način se i učenici stimulišu da se bave zelenom ekonomijom”, naglašava Ojdanić.

On napominje da će pokušati da stečena iskustva prenesu našim građanima i da im na taj način pokažu kako je moguće uspješno se baviti zelenom ekonomijom.

“Planiramo da naučeno prenesemo našim građanima i na taj način im pokažemo kako se uspješno baviti proizvodnjom organskih proizvoda  i na kojim principima funkcioniše zelena ekonomija. Cilj nam je da predstavimo i finansijsku dobit koja se ostvaruje ovim načinom poslovanja, kao i benefite koji dolaze od promovisanja svog mjesta. Takođe, cilj  nam je da na ovaj način promovišemo zaštitu životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova u cilju njenog očuvanja”, pojašnjava Ojdanić.

U okviru istog projekta – “GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona” nedavno je održan i seminar u Beogradu, na kom je učestvovao i predstavnik Centra ekoloških inicijativa.

“U sklopu odlične saradnje sa NVO FORS Montenegro, naš predstavnik je boravio na obuci u Beogradu, koja za temu ima praćenje javnih politika, a u narednom periodu planirano je da FORS Montenegro sa partnerima organizuje još nekoliko treninga za prestavnike NVO sektora iz bivših jugoslovenskih republika, na kojima ćemo i mi učestvovati”, najavio je Ojdanić.

Projekat “GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona” finansiran je od strane  EU, u okviru podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017. godinu.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

PROČITAJTE JOŠ:

Share.

About Author

Leave A Reply