Ograničiti cijene, minimalac da bude 300 eura

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Godišnja stopa inflacije u julu ove godine, prema podacima Monstata, iznosila je 3%, a rastu su najviše doprinijeli cijena goriva i poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za jul je 657 eura, dok su izdaci za hranu 282 eura. Budući da se najavljuje novi talas poskupljenja, iz Centra za zaštitu potrošača i Unije slobodnih sindikata očekuju nove mjere podrške Vlade. Iz crnogorskih trgovinskih lanaca kažu da dobavljači nijesu još najavili poskupljenje, i da će se eventualni rast cijena znati do kraja septembra. Da bi zaštitili standard Ministarstvo ekonomskog razvoja dalo je preporuke o ograničavanju trgovačke marže na određene namirnice.

Prema podacima Monstata godišnja stopa inflacije u julu bila je 3%, a tome je najviše doprinio rast cijene goriva, kao i prehrambenih proizvoda. Moguć je i novi talas poskupljenja brašna i ulja, zbog manjeg prinosa pšenice i suncokreta u regionu, tako da bi inflacija do kraja godine mogla premašiti projekciju CBCG za gornji prag od 4%. Trenutno dobavljači crnogorskih trgovinskih lanaca ne najavljuju rast cijena, bar ne do kraja septembra.

“Proizvođač ulja iz Srbije komunicirao je prema našoj kompaniji baš u tom smjeru da je nezadovoljavajući rezutat berbe potencijalno okidač za poskupljenja”, kazala je PR trgovačkog lanca “Voli” Olivera Lakonić.

Ono što je sigurno jeste da će cijena vekne bijelog hljeba biti 50 centi, do kraja ove godine.

Iz CEZAP-a kažu da je opravdano nezadovoljsto građana zbog poskupljenja ne samo osnovih životnih namirnica, već i drugih proizvoda. Pozdravljaju mjere Vlade, ali ističu da je to nedovoljno da se zaštiti standard građana.

“Mi smatramo da bi trebalo nastaviti u takvom ritmu, kao što je ograničenje cijena hljeba, da bi trebalo proširiti tu listu i na druge životne namirnici”, poručio je iz CEZAP-a Željko Tomović.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja kažu da skok cijena hrane na svjetskom tržištu utiče na domaće cijene, jer nemamo domaću poizvodnju prehrambenih proizvoda.

Osim toga, poskupljenje osnovnih životnih namirnica utiče i cijena goriva kao i neuobičajno visoke trgovačke marže od 40%.

Iz CEZAP-a kažu da je neophodno usklađivati plate i penzije s rastom cijena i tako zaštiti standard. Cijena potrošačke korpe za jul bila je 657 eura, a izdaci za hranu 282 eura. Građani su uglavnom nezadovoljni visinom zarada i penzija.

Potrebne su tri minimalne zarade da bi pokrile vrijednost potrošačke korpe, kažu iz Unije slobodnih sindikata.

Ona pak, ne obuhvata troškove stanovanje koja bi povećala potrošačku korpu na 900 eura.

“Ono što će USSCG tražiti i na čemu ćemo insistirati do kraja godine jeste da minimalna zarada bude 300 eura. Smatramo da je nužno da dođe do povećanja obračunske vrijednosti koeficienta, jer se duži vremenski period nije mijenjao”, istakao je iz Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Vlada do sada nije pokazala interesovanje za razgovor sa sindiklacima, kaže Keković.

Činjenica je da je nova Vlada zatekla osiromašen budžet, te da je kovid kriza pogoršala ekonomsku situaciju.

Ipak, ovogodišnja turističa situacija ohradruje i otvara prostor za pregovore, kažu iz USSCG.

Share.

About Author

Leave A Reply