ODRŽANA SVETOSIMEONSKA AKADEMIJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svečana akademija povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog  održana je sinoć u beranskom Centru za kulturu.

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije blagoslovio je svečanost i kazao da u Beranama imamo poseban razlog da proslavljamo ovaj dan jer,u postojbini Nemanjića, podižemo hram Svetom Simeonu Mirotočivom, prvi hram u limskoj dolini posvećen njemu.

On je ukazao na ličnost Svetog Stefana Nemanje Simeona Mirotočivog, koji je, po Vladikinim riječima, kao državnik, vojskovođa, ktitor, kao studenički i svetogorski podvižnik, kao Božji čovjek i Svetitelj bio vođa i objedinitelj svog naroda, objedinitelj srpskih zemalja.

„Bio je takav Božji ugodnik, koji je stvorio državu i svoj narod priveo Hristu. Posle upokojenja, ostao je prisutan u svom narodu, a vođa svog naroda nije bio samo za života, nego i posle upokojenja, kada se objavio kao svetitelj, ubrzo posle njegove blažene končine. Izmiritelj svojih sinova, nad njegovim moštima je Sveti Sava izmirio braću Stefana i Vukana. To izmirenje je značilo mnogo za napredak našeg naroda. Uvijek nam je potrebno izmirenje i danas nam je potrebno“, rekao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

O životu i djelu Svetog Simeona Mirotočivog i njegovog  sina Svetog Save besjedio je Arhimandrit Ilarion  i ovoj svečanosti donio blagoslov iz susjedne Raško-Prizrenske eparhije.

Arhimandrit  Ilarion je, najprije, zahvalio na podršci, koju, kako je kazao, godinama narod iz ovog kraja molitveno i na druge načine pruža Eparhiji raško-prizrenskoj, koja prolazi kroz teške godine iskušenja.

„U ove dane, posebno, najviše nas nadahnjuje i veliku nam utjehu pruža ono što vidimo da se dešava u Crnoj Gori, u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Vidimo da nastupa neko novo vrijeme, kao da vrijeme i prostor kakav poznajemo prestaje da postoji, i kao da se, za sve one koji razumiju jezik kojim govori Njegoš, otvara jedno novo istorijsko poglavlje. Da zablagodarimo Bogu što možemo, makar, malo da učestvujemo u toj nebeskoj radosti, kojom je Bog blagoslovio Crnu Goru u ove dane“, rekao je arhimandrit Ilarion.

U svojoj besjedi, on je kazao da su Sveti Simeon i Sveti Sava proširili granice našeg naroda i gdje god da su se pojavili, vrata su im bila otvorena.

“Gde god da su dolazili ostavljali su blagoslov i zato do dana današnjeg Sveta Gora Atonska slavi Svetog Savu i Svetog Simeona”, zaključio je iguman manastira Draganac.

Povodom akademije posvećene Svetom Simeonu Mirotočivom, upriličen je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali: Dragana Popović na violini uz klavirsku pratnju Natalije Djačenko, dječji hor „Mladenci“, vokalne solistkinje Jelena Ristić i Anja Boričić, hor „Svete mati Anastasije“, Anđela Brajović, solo pjevač, Mileta Pantović, narodni guslar i pjevački sastav „Car Dušan Silni“.

Na akademiji, koju su organizovali Eparhija budimljansko –nikšićka i Crkvena Opštine Berane, prisustvovalo je brojno sveštenstvo i monaštvo Eparhije , kao i veliki broj građana Berana, među kojima i predsjednik opštine Dragoslav Šćekić.

Tamara Babović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply