ODRŽAN TRENING “KLIMATSKE PROMJENE I ULOGA MEDIJA”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U okviru projekta „Klimatske promjene – izazov budućnosti“, danas je u Regionalnom biznis centru, održan trening na temu „Klimatske promjene i uloga medija“.

Magistarka Rita Barjaktarović, članica radne grupe za Pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, održala je predavanja „Evropska i crnogorska politika klimatskih promjena“ i „Saradnja javne uprave, medija i NVO sektora u oblasti klimatskih promjena“.

Barjaktarović je istakla da su kroz današnji trening pokušali da animiraju predstavnike medija iz regiona, kako bi se više fokusirali na teme klimatskih promjena i da im one ne bude interesantne samo u slučajevima poplava, kiša, suša ili nekih velikih ekoloških incidenata, već da budu na njihovom svakodnevnom repertoaru.

„Mi smo kao država započeli proces priprema za Poglavlje 27 i prepreme za pregovore još 2013. godine. Tek smo u decembru 2018. godine, nakon pet i po godina, otvorili ovo poglavlje. Smatram da će nas čekati barem narednih deset do 15 godina, da sve ono što nam Evropa nameće primijenimo u praksi, stvorimo uslove za jedan kvalitetan život. Crna Gora nije veliki emiter štetnih efekata staklene bašte. Mi nijesmo veliki uzročnici klimatskih promjena, kada govorimo o regionu i evropskim standardima i granicama, međutim, priroda ne poznaje granice i posljednjih godina smo imali priliku da vidimo velike poplave, velike sniježne nanose koji su napravili velike štete po kvalitet života građana i materijalna dobra. Učivši da živimo sa klimatskim promjenama, možemo da se izborimo sa istim“, kazala je ona.

Dodala je da je cilj projekta da se animira i informiše cjelokupna javnost, prvenstveno Sjeveroistok Crne Gore, o značaju klimatskih promjena, njihovim posljedicama i načinima kako živjeti sa njima.

„Današnji trening je drugi u nizu, a imamo ih ukupno tri, gdje smo željeli da posebno obučimo i informišemo NVO. Tako smo imali dvodnevnu konferenciju tim povodom. Današnji trening je bio posvećen ulozi medija u sprovođenju politika klimatskih promjena i sljedeće nedjelje biće organizovan trening za poljoprivredne proizvođače“, naglasila je Barjaktarović.

Na temu „Uloga medija u izvještavanju o klimatskim promjenama“, govorio je doc. dr Mirko Jakovljević, komunikolog.

„Organizovanje ovakvih skupova je od izuzetnog značaja, kada je u pitanju očuvanje životne sredine i razvoj ekološke svijesti svakog čovjeka. Ovakvi skupovi su prilika da se od relevantih sagovornika, ali i od onih koji žele da budu u toku događaja i vole zdravu životnu sredinu čuje šta je to bitno i kako da doprinesu sopstvenom razvoju ekološke svijesti.Moramo krenuti od pojedinca. Svaki čovjek je, na neki način, velika priroda i mora da vodi računa o svoj životnoj sredini. Ne dešavaju se ove klimatske promjene tamo negdje, nekome na Grenlandu ili Novom Zelandu. Klimatske promjene dešavaju se svugdje gdje čovjek živi, pa i u Beranama i Crnoj Gori. Crna Gora je ekološka država, u čemu ima dugi status, ali se, na žalost, ne pridržava svega toga. To je samo zato što svaki pojedinac misli da će to negdje, nekome drugome da se desi, a ne njemu. Zašto ne krenemo od samih sebe da ne bacamo otpatke, tamo gdje im nije mjesto. To je toliko jednostavno, a toliko veliko, da je to nevjerovatno“, rekao je Jakovljević, pitajući zašto ne učinimo taj mali korak i počnemo se ponašati u skladu sa zaštitom i očuvanjem životne sredine da bi svima bilo bolje.

„Što se medija tiče normalno je da se redakcije bave izvještavanjem. Dopisničke mreže su poželjne, ali u današnjem vremenu digitalnih tehnologija i komunikacija, opet je taj korisnik digitalnih mreža stanovnik ove naše prelijepe planete. Redakcije moraju da imaju specijalizovane novinare koji će da se bave prevencijom zaštite životne sredine. Da postoje emisije edukativnog sadržaja i da svaki novinar kada dođe u redakciju predložu temu u vezi sa očuvanjem životne sredine“, zaključio je on.

Tokom trajanja treninga, premijerno je prikazan  film “Klimatske promjene”.

Projekat “Klimatske promjene – izazov budućnosti“ realizuje NVO “Sjeverna zemlja” iz Berana, a finansiran je kroz projekat “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply