OD DANAS PRIJAVE ZA NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prijave za naknade za novorođenčad mogu se od danas podnositi centrima za socijalni rad, a najkasnije godinu od rođenja djeteta, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS).

Iz tog resora su objasnili da jedan od roditelja, kao i usvojilac, staralac ili hranitelj, imaju pravo na jednokratnu naknadu za novorođeno dijete, koja se ostvaruje preko centara za socijalni rad.

Kako su naveli, naknada je 900 eura, odnosno hiljadu eura za korisnike materijalnog obezbjeđenja.

Iz MRSS su kazali da, izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, roditelj, usvojilac, staralac ili hranitelj, koji su ovo pravo ostvarili u prošloj godini, imaju pravo na isplatu razlike do navednih iznosa.

”U prvoj polovini prošle godine iznosi ove naknade bili su 116,63 eura (razlika 783,37 eura), odnosno 139,98 eura (razlika 860,02 eura) po osnovu materijalnog obezbjeđenja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u drugoj polovini prošle godine, po usklađivanju materijalnih davanja, naknade iznosile 126,78, odnosno 152,16 eura po osnovu materijalnog obezbjeđenja, pa će kao razlika biti isplaćeno 773,22, odnosno 847,84 eura.

Rok za ponošenje zahtjeva za isplatu razlike za prošlu godinu je tri mjeseca.

Share.

About Author

Leave A Reply