OBRADOVIĆ I ĆULAFIĆ SA KLIRICIMA SPC

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Skupštine opštine Berane, Novica Obradović i Sekretar Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO, Damjan Ćulafić, ugostili su, u maloj sali Opštine Berane, Miloša Vesina, sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve, poznatog pravoslavnog teologa i redovnog profesora na Bogoslovskom fakultetu u Libertvilu (SAD), jeromonaha Evstatija (Dragojevića), glavnog i odgovornog urednika „Sveviđa“, časopisa Eparhije budimljansko-nikšićke, i arhimandrita Danila Trpčevskog, igumana manastira Đurđevi Stupovi.

Predsjednik Obradović je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je u prilici da ugosti visoke zvanice, predstavnike Srpske Pravoslavne Crkve, i poželio je profesoru Vesinu dobrodošlicu u Berane.

„Prečasni oče, kao predsjednik Skupštine opštine Berane želim da Vas najsrdačnije pozdravim. Nama svima je Vaše ime vrlo dobro poznato, a posebno od prošle godine, kada ste bili naš gost u Beranama, i kada ste proiznijeli jednu od najdivnijih besjeda na duhovnim šetnjama, protestnim litijama, kojima je narod Berana branio svoje temeljno ljudsko pravo, odnosno pravo da vjeruje kako mu srce želi i kako mu Ustav i zakoni države Crne Gore dopuštaju. Iza nas je vrlo težak period, teška godina, ali Bogu hvala narod Berana, zajedno sa cijelim narodom Crne Gore, uspio je da odbrani svoje biće i svoje pravo na postojanje, i to upravo kroz borbu za svoje osnovno ljudsko pravo, pravo da slobodno izražava svoju vjeru“, kazao je Obradović.

Predsjednik Obradović se zahvalio na duhovnom okrjepljenju koje je profesor Vesin pružio Berancima u februaru 2020. godine snažnom besjedom, kojom je potvrdio da i zapadni svijet na civilizovanu borbu pravoslavnih vjernika gleda kao na borbu za pravdu.

Foto: Opština Berane

Profesor Vesin se zahvalio na prijemu koji mu je priređen, a potom je pred prepunom salom Skupštine opštine Berane održao predavanje na temu „Oprostiti i(li) zaboraviti“.

Profesor Vesin se zahvalio na dobrodošlici i prijemu, prenijevši dio emocija koje je ponio iz Berana u februaru prošle godine.

„Bio sam počastvovan da prisustvujem tako veličanstvenom molitvenom hodu, kakve su bile crnogorske litije. Zbilja zam bio zadivljen dostojanstvom sa kojim je narod nosio krst koji mu je nametnut. Nakon litija sam obilazio portu manastira i bio u nevjerici da trideset hiljada ljudi može da tako mirno protestuje za nešto što je njegovo osnovno pravo, koje je najgrublje ugroženo, a da, recimo, na tlu na kom se sabrao ne ostavi iza sebe ni jedan jedini papirić, a kamoli da učini nešto negativnije od toga. Vjerujte da je ta iskrena borba primljena kod Gospoda, što su rezultati borbe i pokazali“, rekao je Vesin.

Sekretar Ćulafić je, takođe, iskazao zadovoljstvo što se pružila prilika da sa uglednim pravoslavnim sveštenikom razgovara o pitanjima aktuelnim ne samo u Beranama, već i na mnogo širem polju, ističući, takođe, edukativni i motivacioni sadržaj znamenite besjede koju je profesor Vesin održao u Beranama, početkom protekle godine.

Ćulafić je predavanje prečasnog oca Miloša odredio kao kulturni događaj u Beranama, i istakao da mu je čast što je u mogućnosti da prisustvuje, osobito u ulozi jednog od domaćina, saopšteno je iz Opštine Berane.

Share.

About Author

Leave A Reply