OBJAVLJENA KNJIGA MILOŠA VULEVIĆA, UGLEDNOG PROFESORA BERANSKE GIMNAZIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Centar za kulturu Berane, u okviru svoje izdavačke djelatnosti, objavio je novu knjigu „Književne određenice“ – Miloša Vulevića, počivšeg, uglednog beranskog profesora. Tri decenije bio je profesor u Gimnaziji „Panto Mališić“.

Ovo je knjiga eseja, ogleda i osvrta a priređena je iz autorove rukopisne zaostavštine. Objavio je: „Kritika o pripovjetkama Bogdana Šeklera“, knjigu o stvaralaštvu Dušana Kostića „Daljinama u pohode“, “Eseje“ , „Lelejske česme Mihaila Lalića“, zbirku priča „Garančića gora“,“Vojvoda Miljan Vukov“, „Stočova voda i druge priče“ i „Rujišta“ zajedno sa Milutinom Čukićem.

Eseje i prikaze objavljivao je u mnogim književnim časopisima i novinama, te učestvovao na brojnim naučnim skupovima na temu književnosti i jezika.

„Mnogi Vulevićevi prilozi, posebno oni o radovima književnika koje je i on sam poznavao (poput Lalića, Vukovića, Kostića i Zogovića) su neprocjenjivog književnog sadržaja, jer je on vjerovatno poslednji knjižnjevni pregalac koji je mnoge istine (o ličnosti i djelu ponekog zastupljenog pisca) znao i mogao da saopšti“, kaže u predgovoru knjige Damjan Ćulafić-urednik „Tokova“, koji je rukopis i priredio za štampu.

Izdavačka djelatnost Centra za kulturu poslednjih godina je intenzivirana. Reizdanjem djela koja imaju veliki kulturno-istorijski značaj : „Memoari Vojvode Gavra Vukovića“,  „Pleme Vasojevića“ – Radoslava Jagoša Vešovića , ova kapitalna djela su postala dostupna čitaocima.

Centar za kulturu je na radost čitalačke publike objavio i bio-bibliografiju Milisava Lutovca – autora Dobrila Aranitovića; „Beranske priče“ – Milije Pajkovića i “Javke iz samoće“ – Velimira Ralevića, a sada i knjigu uglednog profesora Miloša Vulevića “Književne određenice“.

Čitaoci knjigu mogu iznajmiti  u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“ u Beranama, radnim danima od 7 do 15 časova.

Share.

About Author

Leave A Reply