OBILJEŽAVA SE MEĐUNARODNI DAN ROMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Međunarodni dan Roma, obilježava se danas, kako bi se proslavila romska kultura i podigla svijest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković podsjetio je da rezultati svih istraživanja i dalje pokazuju da su Romi u izrazito nejednakom položaju u društvu po mnogim indikatorima.

“Većina te populacije obavlja poslove u sivoj ekonomiji, dok formalno zaposleni Romi najčešće rade u komunalnim preduzećima, gradskoj čistoći, opštinskim deponijama ili se povremeno angažuju na sezonskim poslovima i javnim radovima”, kazao je Baković u susret Međunarodnom danu Roma.

Međunarodni dan Roma obilježava se povodom prvog svjetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, i smatra se jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku i službenim prihvatanjem naziva Rom, što znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine odlučeno je da se 8. april, proglasi za Međunarodni dan Roma.

Share.

About Author

Leave A Reply