OBEZBIJEDIĆE DOSTUPNOST NOVIH I EFIKASNIJIH LJEKOVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju osnovne i doplatne liste ljekova, kojom se obezbjeđuje dostupnost novih i efikasnijih ljekova, uz usklađivanje cijena sa maksimalno utvrđenim cijenama, koje vrši Institut za ljekove i medicinska sredstva.

Iz Vlade su kazali da je cilj donošenja Odluke adekvatniji i savremeniji farmakoterapijski tretman pacijenata, uz punu dostupnost esencijalnih ljekova, kao i evidentno potrebnih i korisnih ljekova osiguranim licima, u odobrenoj indikaciji, u skladu sa doktrinarnim pristupima u korišćenju ljekova, prenose Vijesti.

Navodi se da je lista ljekova usklađena sa Esencijalnom listom ljekova Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz Vlade su rekli da je jedan od ciljeva donošenja te odluke i racionalizacija trošenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, uz povećanu dostupnost ljekova koja je omogućena uvođenjem posebnih Ugovora o regulisanju cijena novih ljekova.

„A kojima su obezbijeđene, za većinu ljekova, niže cijene u odnosu na propisane maksimalne cijene, a što je i uskladjeno sa utvrdjenim maksimalnim cijenama od strane Instituta za ljekove i medicinska sredstva“, kazali su iz Vlade.

Share.

About Author

Leave A Reply