NVO “UDRUŽENJE ZA PODRŠKU ROMA I EGIPĆANA” POSJETILA OŠ “RADOMIR MITROVIĆ”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izvršni direktor NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana” iz Berana Sultan Beća, posjetio je OŠ “Radomir Mitrović”, pri čemu je upoznao rukovodstvo te škole sa procesom izrade Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2021-2025, jer je ujedno i član Komisije za izradu pomenute Strategije ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore.

Cilj sastanka je, kako kažu iz ove NVO, bio da, imajući u vidu da je OŠ “Radomir Mitrović” prepoznata po tome da se godinama u njoj školuje veliki broj učenika – pripadnika RE populacije, te da shodno prethodnoj dobroj saradnji između ove škole i Udruženja za podršku Roma i Egipćana, sagledaju trenutne potrebe i stanje kako bi se unaprijedio obrazovni segment Strategije kroz prijedloge i sugestije koje ova organizacija daje u procesu izrade Strategije.

Upravo iz tog razloga, izvršni direktor ove organizacije Sultan Beća održao je radni sastanak sa direktorom škole Radomirom Jočićem, pomoćnicom direktora Vesnom Lutovac i saradnicima u socijalnoj inkluzijom u oblasti obrazovanja, odnosno RE medijatorima Petritom Amurlahijem i Bajramom Osmanijem.

Direktor OŠ “Radomir Mitrović”, Radomir Jočić istakao je da se u školi obrazuje 140 učenika pripadnika RE populacije i da veliku podršku u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja pružaju saradnici u socijalnoj inkluziji.

On je dodao da se njihovim zaposlenjem u školi, doprinijelo tome da djeca redovnije pohađaju nastavu, kao i da je komunikacija uspješnija i da su djeca koja se upisuju u školu generacijski istih godina.

U saopštenju dalje stoji  da u školi postoji Tim za prevenciju ranog napustanja školovanja, koji funkcioniše po Protokolu o postupanju i prevenciji ranog napustanja školovanja, te da su se značajno istakle obaveze i odgovornosti roditelja čija djeca neredovno pohađaju nastavu.

“Škola u tim slučajevima ima mehanizme da preduzme mjere i procesuira roditelja čije dijete neredovno pohađa nastavu”, navodi se u saopštenju.

Ono što ovu školu čini posebnom, kada su u pitanju projekti koji se tiču obrazovanja i dodatne pomoći učenicima iz RE populacije, kako ističu, je činjenica da se u školi trenutno realizuju dva projekta, prvi je projekat NVO “Mladi Romi” – mentorstvo učenicima 8. i 9. razreda, a drugi projekat Pedagoškog centra, koji se sprovodi uz Podršku UNICEF-a, po kojem se pomaže učenicima od 2. do 8. razreda.

Direktor Jočić je napomenuo da u školi ima i da je bilo još projekata u kojima se uključuju i djeca iz RE populacije, čime se doprinosi njihovoj boljoj socijalizaciji i socijalnoj inkluziji.

Koordinator projekta koji u školi sprovodi Pedagoški centar mr Nikola Raičević, istakao je da je veoma značajno kada rukovodstvo i menadžment škole pružaju veliku podršku i daju maksimalan kapacitet da se sprovode mnogi projekti.

“Povodom procesa onlajn nastave, istaknuto je da medijatori za one učenike koji nemaju mogućnosti da redovno prate i učestvuju u onlajn nastavi, redovno dostavljaju štampane materijale koje spremaju nastavnici i da iste vraćaju, dok ona djeca koja imaju mogućnosti, učestvuju u onlajn nastavi kao i drugi učenici”, stoji u saopštenju koje potpisuje Sultan Beća.

Share.

About Author

Leave A Reply