NVO “EUROMOST”: PREKO 20.000 PENZIONERA NA SJEVERU CRNE GORE TRENUTNO SE NALAZI NA IVICI GLADI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prema istraživanjima NVO “Euromost” iz Bijelog Polja, preko 20.000 penzionera sa sjevera Crne Gore trenutno se nalazi na ivici gladi, što je i razlog da im se svakodnevno obraćaju za pomoć, gdje, kako ističu, pripadnici “trećeg doba” najavljuju i masovne proteste i izlazak na ulicu, kazali su iz ove organizacije.

– Očigledno da je danas svim donosiocima odluka u Crnoj Gori važnije ko će doći u Vladu Crne Gore od stanja u kojim im se nalaze građani na sjeveru, posebno penzioneri. Neko je izgleda zaboravio, da su cijene posebno prehrabrenih proizvoda skočile od 50 do 100 posto, a da su penzije ostale iste, a što se vidi i po statistikama iz novembra 2021. godine, kao i predhodnih godina, gdje su penzionerima penzije u prosjeku ostale iste, bez obzira na velika poskupljenja prehrabrenih i drugih proizvoda.

Napominjemo, da je prema statistici iz novembra 2021. godine ukupno penzionera u opštinama na sjeveru Crne Gore skoro dvadeset devet hiljada, tačnije 28949, dok su penzije u prosjeku 200 eura, a najmanje su u Petnjici, Gusinju i Rožajama, gdje su u prosjeku od 169 eura do 213 eura – kažu u Euromostu.

– Najniže penzije u Crnoj Gori su 147 eura i najviše korisnika ovih penzije živi u opštinama na sjeveru Crne Gore. Kada se tiče opština na sjeveru Crne Gore, najveći broj penzionera je u Bijelom Polju 7409, Pljevljima 6645 i Beranama 4929. Ako danas imate na sjeveru Crne Gore preko dvadeset devet hiljada penzionera koji primaju u prosjeku 200 eura i ako imate sve cijene koje su skočile od 50 do 100 posto, može se samo zaključiti kako sada opstaju penzioneri sa ovim cijenama.

Iz Euromosta postavljaju svim donosiocima odluka i na državnom i na lokalnom nivou pitanja – jeste li svjesni da imate 20.000 gladnih penzionera na sjeveru Crne Gore, koji se spremaju za ulicu, jeste li svjesni da Vam se spremaju socijalni nemiri, da je sjever ušao u tešku gladnu i hladnu zimu, ako niste, koristimo priliku da Vam na to ukažemo, pa vidite šta Vam je činiti – naveli su iz ove organizacije.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply