NOVO RAĐANJE KROZ “VASKRSENJE”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Vaskrsenje”, treća  zbirka poezije crnogorskog glumca, zabavljača, pjevača, pjesnika, pisca i novinara Radojice Stankovića, nedavno je izašla iz štampe.

Autor, koji se već više decenija bavi zabavljanjem djece kao omiljeni dječji drugar Šanta Panta, kaže da je ovom zbirkom dobio novi život.

“Pjesme su ljubavne, socijalne i rodoljubive tematike. U njima se osvrćem na djetinjstvo u Nikšiću, na mladost provedenu u Crnoj Gori, Srbiji i svugdje gdje sam išao. Kroz ovu knjigu ja sam pronašao sebe i Boga, a publici sam donio jednu novu priču o Radojici Stankoviću, ne o Šanti Panti”, kaže autor.

Jedan od recezenata knjige, beranski pjesnik i profesor književnosti Rade Jolić kazao je na  promociji, koja je održana u sali DODEST-a u Podgorici, da Radojica Stanković sa svojim ,,Vaskrsenjem“ vaskrsava sebe kao pjesnika, vaskrsava toplinu i ljubav.

“Sa ovom stihozbirkom autor nas vraća u naše djetinjstvo i mladost naših roditelja. I opet se osjeća Nikšić! I opet se plače sa Vitom Nikolićem i pjeva sa Šobićem. A lako je biti pjesnik u Nikšiću kad je tamo i nebo poezija, ali i teško – najteže  kad moraš da u ljepoti prepoznaš i prigrliš ljepotu. U takvoj arhitekturi poetske misli Stanković stvara, svega se sjeća, ne dozvoljava da nešto ode u zaborav. Svaki kamen, svako lice, svaki osmjeh je kao puzzla bez koje nema potpune slike i kroz čije šupljine bi jurili svi vjetrovi. I njegovo pero juri, pa ostavi nezavršen stih, nezavršenu pjesmu, pa poetsku kletvu baca i na čitaoca koga tjera da i on bude poeta. Kud pjesnik prođe, tuda ništa ne umire. Ništa se ne baca, sve se čuva za godine, za vjekove, za trenutak”, kazao je prof. Jolić.

Jolić smatra da je ovom zbirkom Stanković dokazao koliko je, od poslednje objavljene zbirke do danas,  sazreo kao pjesnik.

“Jednom kada se osjeti miris knjige, on ne blijedi već biva sve jači i jači. Ta želja i potreba dovela ga je do ,,Vaskrsenja“ gdje je još originalniji, još bolji i iskreniji. Uspio je da iznese svoju boju, svoj teret i pokaže čitaocu koliko je život lijep”, smatra profesor Jolić.


Stanković kaže da je knjiga naišla na dobar odziv kod publike. Nada se i da će imati priliku da je promoviše pred beranskom publikom.

“Berane je kao moja druga kuća. Ako me pozovu, rado ću knjigu promovisati i u vašem gradu. Imam i novu predstavu, tako da je puno razloga za druženje”, poručuje Stanković.

Radojica Stanković rođen je 1968. u Nikšiću. Književnost i predškolsko vaspitanje i obrazovanje studirao je u Nikšiću, a glumu u Beogradu. Od 1988. godine, kao prvi crnogorski dječiji zabavljač u liku omiljenog dječijeg junaka – Šante Pante, odigrao je preko 5500 predstava širom Crne Gore i regiona. Osnivač je Dječijeg pozorišta u Nikšiću 1995. godine, i festivala „Radost je naš praznik” i „Limsko srce”. Dobitnik je nagrade „24.septembar” za kulturu – Omladina Nikšića 1997. godine, kao i više domaćih i inostranih nagrada za dramsko i dječje stvaralaštvo.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply