NOVE PROSTORIJE PRIVUKLE BI ČLANSTVO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
U svijetu se danas obilježava Svjetski dan davalaca krvi, a Društvo dobrovoljnih davalaca iz Berana dočekuje ga bez adekvatnih prostorija i sa dokumentacijom raspoređenom po stanovima svojih aktivista i članova.

Nakon što su im prostorije koje su ranije koristili obijene i uništene, druženje nakon brojnih akcija organizuju u prostorijama opštinskog Crvenog krsta, a problem im predstavlja i neuređen registar sa podacima o broju članova.

Kako su istakli članovi ovog Društva, Zoran Milović i Vlajko Labudović, nade polažu u nadležne institucije, kojima su se već više puta obraćali.

“Imali smo prostorije koje smo, iako su bile neuslovne, priveli namjeni i sredili da možemo u njoj da se okupljamo. Nakon što nam je ta prostorija obijena i devastirana, nemamo gdje da primimo goste iz susjednih opština koji dođu da podrže naše akcije. U susret nam izlazi Crveni krst na čelu sa gospodinom Slavkom Jolićem, koji nam ustupi svoju prostoriju, koja je takođe mala, ali nam je dovoljna za te namjene. Nadamo se da će neko od nadležnih da se angažuje, jer nama ne treba zgrada već dvije prostorije, jedna manja i jedna veća, gdje bismo mogli da upriličimo naša druženja nakon uspješno organizovanih akcija”, istakao je Labudović.

Zoran Milović smatra da bi i broj članova Društva bio veći kada bi imali prostorije u kojima bi mogli da se okupljaju i druže sa mladim ljudima, dostojnim naslednicima u humanoj viteškoj misiji spašavanja života.

“Iako imamo najviše članova u čitavoj Crnoj Gori, taj broj bi bio mnogo veći da imamo bolje uslove za rad. Dosta je i onih koji ne žele da troše svoje vrijeme na način kako to rade Lidija Lekić i Lazar Anđić, veliki pregaoci i radnici, koji u svojim kućama i stanovima čuvaju dokumentaciju. Apelujem na sve koji mogu da pomognu, bilo da imaju knjižicu ili ne, da daju krv i nekome spasu život. Nas dvojica smo mnogo puta dali krv i imamo mnoge nagrade, a one su samo potvrda naše humanosti. Najveća satisfakcija su nam spašeni životi”, skroman je  Milović.

Iz Društva su pozvali sve,  prvenstveno mlade ljude,  da se uključe, da daju krv i postanu dio Društva, kako bi nastavili tradiciju i održali ovo udruženje i u godinama koje dolaze.

“Mi smo kroz saradnju sa školama isticali značaj doniranja krvi, ali i pojašnjavali da to nije štetno za organizam, da nema potrebe da se plaše da doniraju krv. Kod nas još nije razvijena dovoljno ta svijest da treba da se pomogne i bude human, makar dva puta godišnje. Dosta njih donira krv pa zatim ode na studije i više ne doniraju”, kaže Labudović.

I ovaj, za njih najvažniji datum, Dan dobrovoljnih davalaca, Društvo će obilježiti tradicionalnom akcijom, koju sprovode u saradnji sa opštinskim Crvenim krstom i Transfuzijom.

“Akcija će biti održana sjutra od 9 do 13 časova u prostorijama Transfuzije, a nakon toga u prostorijama Crvenog krsta nastavićemo druženje”, kažu u Društvu dobrovoljnih davalaca.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply