Ništa od obećanja: Beranci još uvijek čekaju zoološki vrt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prije sedam godina iz nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma su tvrdili da je Berane pogodno za izgradnju zoološkog vrta, odnosno prihvatilišta za zaštićenu vrstu životinja i da tu šansu treba iskoristiti.

– Agencija za zaštitu životne sredine sprovela je jednu vrstu monitoringa, posjetivši sve privatne zoološke vrtove u Crnoj Gori, kojih ukupno ima 14. Tom prilikom smo došli do iznenađujućih podataka da se teritoriji naše države trenutno nalaze autohtone vrste životinja, koje imaju vrijednost na svjetskom nivou i samim tim traže određenu vrstu zaštite. Berane ima jedinstvenu priliku da postane jedina destinacija u državi koja će posjedovati zoološki vrt većih kapaciteta – konstatovali su tada iz ovog ministarstva.

image

Međutim, još uvijek nema ni kamena temeljca za izgradnju zoo vrta. Iz lokalne uprave navode da se nije odustalo od izgradnje zoološkog vrta i CITES centara. Kazali su da se kasni sa početkom radova, ali da su u toku aktivnosti u cilju realizacije ovog značajnog projekta.

– Stručne ekipe su ranije konstatovale da je najprihvatljivije rješenje da se prihvatilište za posebnu vrstu životinja gradi u Beranama i to u sklopu zoološkog vrta. Tako je lokalna uprava ušla u ovu priču sa ubjeđenjem da se radi o višestruko korisnoj investiciji. Za realizaciju ovog projekta treba prikupiti značajna sredstva, ali to svakako nije nerješiv problem. Pored toga što će lokalna uprava i Vlada Crne Gore izdvojiti dio sredstva, očekujemo da će pomoć stići i od evropskih fondova. Nadam se da će poslije određenih priprema krenuti da se gradi zoološki vrt u našem gradu – kazao je menadžer opštine Vladimir Đaković, podsjećajući da se Crna Gora na putu evropskih integracija obavezala da poštuje Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka kroz osnivanje Centra za prihvat životinja sa CITES liste.      

Iz Vlade Crne Gore su prije više od šest godina najavili da će EU finansirati izgradnju zoološkog vrta u Beranama, a iz lokalne uprave potvrdili da su dobili uvjeravanja da će se na desnoj obali Lima, na lokaciji Luški lugovi, graditi moderni zoološki vrt, jedini takve vrste u Crnoj Gori. U okviru zoološkog vrta planirana je i izgradnja CITES centra za trenutno držanje i brigu o napuštenim, bolesnim i povrijeđenim životinjama, koje nisu u stanju da opstanu u divljini, kao i životinja koje su konfiskovane usled nelegalnog držanja u zarobljeništvu, nelegalne trgovine, uvoza, izvoza ili drugih razloga utvrđenim zakonom. Navodili su da se taj projekat, u okviru programa Tehnička pomoć za projekte Dunavske regije, finansira iz sredstava Evropske unije, te da je partner na ovom projektu Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore koje, sredstvima opredijeljenim kapitalnim budžetom za 2016. godinu, podržava njegovu realizaciju.

Ipak, i pored ovakvih najava i činjenice da se prije pet godina projektni tim Opštine Berane sastao sa ekspertima angažovanim na ovom projektu Martinom Ethoferom i Goranom Vukobratovićem sa ciljem da se prisutpi izradi projektne dokumentacije izgradnja još nije počela.

Izvor:dan.co.me

Share.

About Author

Leave A Reply