“NIKAKVO NASILJE SE NE MOŽE OPRAVDATI, SVAKO NASILJE NAD DJECOM MOŽE SE SPRIJEČITI ”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I da se protekle sedmice desio zemljotres, to ne bi potreslo Berane kao slučaj zlostavljanja djevojčice od strane njenih školskih drugova.

Nažalost, to nije usamljen slučaj u našoj maloj “čestitoj sredini”, jer je prije samo pola godine na svirep način okončan život jednog trinaestogodišnjaka.Tada smo rekli, “njihova posla” aludirajući na to da se takvi slučajevi dešavaju samo kod pripadnika određene zajednice. Nakratko to nas je potreslo, razne smo detalje prepričavali po čaršiji i zaboravili.

Prije sedam dana desio se novi slučaj u kojem je  još jedno nemoćno dijete žrtva zlostavljanja, na sreću bez smrtnog ishoda!

Jedino strašnije od činjenice da se u oba slučaja radi o brutalnom zločinu je lavina komentara unutar zajednice u kojima se nagađa čime su žrtve isprovocirale nasilje.

Zašto je pristala, zašto je ušao u kola, sama je to tražila, bio je sklon slobodnijem ponašanju, šta su tražili u tom društvu i na kraju zašto nisu rekli? Samo su dio komentara kojima se pokušava minimizirati zločin i još više poniziti žrtva kao da nije dovoljno to što ima se dogodilo.

Svako nasilje specifično je samo po sebi, ali ono što im je zajedničko je odnos okoline, koja nekako uvijek nađe opravdanja za nasilnika i na taj način nekada implicitno, a nekada vrlo otvoreno upućuju na krivicu žrtve.

Život u društvu u kojem ne postoji socijalna osuda nasilnika svakako doprinosi visokom procentu nasilja, jer postoji prećutna socijalna dozvola da “jači” vrši nasilje, a da se žrtvi (naročito ako je žena) ne veruje. Još uvijek nismo stigli do uverenja da je nasilje nedopustivo i da  ne postoji valjan razlog koji ga može opravdati.

Zašto onda ćutimo? Gdje su odgovorni da osude ovake zločine? Šta radi naš civilni sektor, koji se saopštenjima obrati povodom “važnih datuma” i tako pokaže da postoje u ovom društvu. Skupljaju li poene za nove grantove? Zašto izostaje adekvatna reakcija društva?

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

PROČITAJTE JOŠ:

Share.

About Author

Leave A Reply