NIJE OBUSTAVLJENA NOSTRIFIKACIJA DIPLOMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nije obustavljen postupak priznavanja inostranih diploma u smislu zemlje iz koje dolazi ili u smislu pripadnosti fakulteta, kazala je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Kako pojašnjava, ono na čemu trenutno radi Ministarstvo prosvjete je izrada novog zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanje kvalifikacija, kao i izmjena podzakonskih akata.

“Ono što je cilj Ministarstva i Vlade jeste da na najbolji mogući način zaštitimo naše tržište rada u smislu da obezbijedimo najkvalitetniji kadar. Ono što radimo jeste pooštravanje kriterijuma koje će se cijeniti u postupku priznavanja diploma”, navela je Kurpejović.

Uočeno je, kako kaže, da su neke diplome manjeg kvaliteta.

“Preko 70 zahtjeva za priznavanje inostranih diploma dolazi sa privatnih ustanova visokog obrazovanja”, pojašnjava Kurpejović.

Ističe da se zahtjev za nostrifikacijom odbija kada nema dokaza o akreditaciji ustanove na kojoj je izdata diploma, kada se utvrdi da je diploma kupljena i kada je riječ o falsifikatima.

“U posljednje vrijeme imamo falsifikate sa nekih fakulteta sa kojih ne biste posumnjali. Vrlo je loše kada imate sumnju da postoji falsifikat diplome sa farmaceutskog fakulteta”, navela je Kurpejović.

Na pitanje šta je sa onima koji su predali zahtjev za nostrifikaciju diploma i koji čekaju da taj postupak bude završen, Kurpejović je kazala da će o ishodu biti informisani.

“Onoga trenutka kada bude okončan postupak priznavanja i doneseno rješenje o priznavanju, neko od kolega iz Ministarstva prosvjete će ih obavijestiti”, zaključila je Kurpejović.

Izvor: CDM

Share.

About Author

Leave A Reply