Ni poslije više od mjesec problem prevoza učenika u beranskim selima nije riješen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ni poslije više od mjesec dana problem prevoza učenika u beranskim selima Bubanje, Štitari, Crvljevine, Krlje, Lukavica i Rujišta još nije riješen, a mještani oko trista domaćinstava sa tog područja ocjenjuju da je to krajnje neozbiljno.

Mještani ovih sela su istakli da više nemaju vremena za čekanje i upozorili da će ispisati svoju djecu iz škole ako se naznačeni problem što hitnije ne riješi.

“Više od mjesec dana čekamo da se riješi pitanje prevoza učenika. I pored izuzetno nezavidne situacije u kojoj smo se našli, pokazali smo dozu strpljenja računajući da će nadležni pozitivno odgovoriti na naše zahtjeve. Međutim, precizan odgovor još nismo dobili, što nas je, kao ljude i roditelje, jako povrijedilo. Sad poručujemo da više nećemo čekati i da ćemo djecu ispisati iz škole, ukoliko se ponovo ne uspostavi prevoz učenika”, kaže Marko Korać.

12 srednjoškolaca sa tog područja pohađa nastavu u Beranama, dok 28 osnovaca idu u mjesnu školu u Štitarima, podsjećaju roditelji. Oni navode da je punih 18 godina ka ovim selima saobraćalo vozilo koje je organizovano prevozilo mještane, među kojima je bio veliki broj đaka, a da je taj prevoz ove godine ukinut, jer prevoznik tvrdi da je linija nerntabilna

On podsjeća da je punih 18 godina ka ovim selima saobraćalo vozilo koje je organizovano prevozilo mještane, među kojima je bio veliki broj đaka.

Iz Opštine Berane su početkom septembra vodili polemiku sa Ministarstvom prosvjete, optužujući ih za nemaran odnos prema đačkom prevozu na sjeveru i opasnosti da se zatvori još jedna seoska škola. Iz Ministarstva su uzvratili da je Opština ta koja treba da obezbijedi prevoz na lokalnim linijama, dok je u njihovoj nadležnosti da samo subvencioniraju prevoz za učenike.

Iz Opštine su poručili da su učinili sve što je trebalo, odnosno da su raspisali konkurs za javni prevoz na koji se niko nije javio i da Ministarstvo i Vlada treba da ovaj veliki problem riješe onako kako su riješili u Murini, ili dodjelom posebnog vozila samo za prevoz učenika u cilju očuvanja seoske škole u Štitarima i zaustavljanja migracija koje poprimaju zabrinjavajuće razmjere.

Share.

About Author

Leave A Reply