NEIZVJESTAN MASTER U BERANAMA I IGALU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Univerzitet Crne Gore nije još završio postupak akreditacije primijenjenih master studija za Visoku medicinsku školu u Beranama i program Primijenjene fizioterapije u Herceg Novom, pa je neizvjesno hoće li ove ustanove ponuditi upis ovog stepena studija u studijskoj 2021/2022.

Akreditacija je, kako su kazali “Vijestima”, u završnoj fazi, nakon čega predstoji dobijanje licence, te raspisivanje konkursa – ukoliko se proces završi prije nego bude objavljen konkurs za upis na master studije na državnom Univerzitetu. Akreditaciju i licencu izdaje Ministarstvo prosvjete, nauke i kulture.

Studenti Visoke medicinske škole Berane kazali su redakciji da im sa UCG rečeno kako će proces biti završen “do kraja prethodne sedmice”.

”Upravu našeg fakulteta smo kontaktirali i rekli su nam da od master studija na našem fakultetu nema ništa”, navodi se u dopisu studenata “Vijestima”.

Sa UCG i ranije je najavljeno da će studenti već u studijskoj 2021/22. godini biti u prilici da nastave školovanje, uz polaganje prijemnog ispita koji će ih kvalifikovati za upis na master studije.

”Univerzitet Crne Gore je najavio da će učiniti sve kako bi se uvažio zahtjev studenata Visoke medicinske škole u Beranama i Primijenjene fizioterapije u Herceg Novom. Krenuli smo u proces akreditacije primijenjenih master studija na pomenutim programima, urađen je elaborati i prema našim saznanjima u završnoj je fazi akreditacije. Po završetku akreditacije slijedi dobijanje licence i raspisivanje konkursa ukoliko se proces završi prije upisa na Master studije”, kazao je “Vijestima” prorektor prof. dr Veselin Mićanović.

Prema nezvaničnim informacijama, konkurs za upis na master studije na UCG trebalo bi da bude raspisan nakon septembarskog ispitnog roka, odnosno krajem septembra ili početkom oktobra.

Odgovarajući na pitanje šta će konkretno master diplome značiti za kadar koji je u Beranama i Herceg Novom završio osnovne studije i koja su to radna mjesta koja će ubuduće pokrivati u Crnoj Gori, Mićanović je “Vijestima” kazao da će tako tržište imati stručniji medicinski kadar.

”Stečene diplome na tržištu rada obezbijediće stručniji medicinski kadar iz područja njege i fizioterapije. Pored toga studenti osnovnih studija na ovim programima moći će zaokružiti veći nivo stečenih kvalifikacija što je, između ostalog, bio njihov zahtjev”, rekao je on.

Prema riječima Mićanovića, riječ je o budžetskim studijama.

Fizioterapeutska škola u Igalu osnovana je 1976. godine kao viša dvogodišnja škola, a 2004. godine je transformisana u Visoku fizioterapeutsku školu. Godinu kasnije preimenovana je u Fakultet primijenjene fizioterapije.

Visoka medicinska škola u Beranama otvorena je 2005. godine.

Sa UCG juče je saopšteno da je Senat utvrdio i Predlog o broju studenata za upis na postdiplomske specijalističke samofinansirajuće studije, kojim je predviđeno ukupno 2.119 mjesta.

”Za Arhitektonski fakultet predviđena su mjesta za 25 studenata, na Biotehničkom fakultetu 60, Ekonomskom 100, Elektotehničkom 300, Fakultetu političkih nauka 150, Pomorskom fakultetu Kotor 90, Građevinskom 178, Mašinskom 40, Metalurško-tehnološkom 105, Fakultetu za turizam i hotelijerstvo 150, Pravnom 180, Filozofskom 120, Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje 50, Medicinskom fakultetu 70, Prirodno-matematičkom 215 i Filološkom 245, dok su na Fakultetu dramskih umjetnosti i Muzičkoj akademiji predviđena 17, odnosno 24 mjesta”, navodi se u saopštenju UCG.

Dodaje se da su dostavljeni predlozi “opravdani sa aspekta zapošljivosti i potražnje na tržištu rada u Crnoj Gori, prostornih i kadrovskih kapaciteta organizacionih jedinica, te iskazanog interesovanja studenata za upis”.

Predlog Senata dostavlja se na dalje razmatranje Upravnom odboru UCG, koji donosi odluku o broju studenata za upis na specijalističke studije, kao i o visini školarine. Konačnu odluku donosi Vlada.

Share.

About Author

Leave A Reply