NE DOZVOLITE DA ZBOG DUVANA IZGUBITE DAH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Savjetovalište za mlade, koje radi u okviru Centra za prevenciju beranskog Doma zdravlja „Dr Nika Labović“ obilježiće i ove godine 31. maj, Svjetski dan borbe protiv pušenja, akcijom koja simbolično počinje u pet minuta do 12 časova u poslovnom centru „Evropa“ .

Doktorka Marija Joksimović, specijalista pedijatrije u beranskom Domu zdravlja istakla je da će tokom akcije naši sugrađani imati priliku da dobiju stručne savjete u vezi sa štetnim posledicama duvana na zdravlje ljudi, kao i da izmjere krvni pritisak.

„Vrijeme održavanja akcije je simbolično određeno da bismo poslali poruku da je pet minuta do dvanaest da se ostave cigarete. Ovaj datum prilika je da se potsjeti na negativne posledice duvana. Pušenje je pandemijski proširena zavisnost, a od direktnih ili indirektnih posledica  konzumacije duvanskih proizvoda  u Evropi umre godišnje oko 2 miliona ljudi, dok se taj broj u Crnoj Gori kreće oko 1800. Svaka popušena cigareta skraćuje život za 8 do 13 minuta, a preko 4000 otrovnih materija u cigaretama izaziva više od 40 oboljenja. Velike posledice trpe i oni koji su izloženu pasivnoj konzumaciji duvana, a najviše su ugrožena djeca i trudnice“, kazala je dr Joksimović.

Ona je podsjetila i da broj pušača u Crnoj Gori raste, a da je najveći porast zabilježen među mladima i ženama.

„Prema podacima iz poslednjeg istraživanja, 35,4% stanovnika Crne Gore koristi duvanske proizvode, a najveći broj korisnika je u populaciji od 45 do 54 godine. Veliki je broj mladih u uzrastu od 13 do 15 godina koji koriste duvan, a u toj starosnoj grupi preovlađuju dječaci. U uzrastu od 15 do 24 godine veći je broj djevojaka koje su pušači. Prevalencija pušenja u Crnoj Gori ne pokazuje razlike u odnosu na urbanost zajednica, kao ni prema stepenu obrazovanja pušača. Kad je riječ o mladima, mora se naglasiti da pušenje nije samo zdravstveni rizik, već da su pušači u adolescenciji pod većim rizikom za kasniju upotrebu alkohola i droga od nepušača“, pojasnila je dr Joksimović.

Savjetovalište za mlade tokom čitave godine radi na edukaciji i promociji štetnosti duvana među mladima.

„Kod nas se može doći svakim radnim danom od 7 do 15 časova, bez uputa i bez knjižice, a razgovori u savjetovalištu su u potpunosti povjerljivi i anonimni. Kod nas možete dobiti sve informacije koje se tiču zdravih stilova života, kvalitetne ishrane, važnosti fizičke aktivnosti, seksualnog i reproduktivnog zdravlja i slično. Savjetovalište je otvoreno za sve koji imaju između 15 i 30 godina i, ponavljam, sve je anonimno“, kazala je za Radio Berane medicinska sestra Ljiljana Obradović.

Svjetski dan borbe protiv pušenja obilježava se od 1987. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, a prilika je da organizacije i zdravstvene inicijative budu promovisane među građanima. Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv pušenja je „Duvan i zdravlje pluća“, a obilježava se pod sloganom „NE DOZVOLITE DA ZBOG DUVANA IZGUBITE DAH“.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply