NAREDNIH DANA POJAČANA KONTROLA U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U cilju poboljšanja epidemiološke situacije u Beranama, gradom će, u narednom periodu, patrolirati mobilni timovi sastavljeni od službenika lokalnih i državnih inspekcijskih službi i Uprave policije, dogovoreno je na zajedničkom sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, Operativnog štaba za inspekcijsku kontrolu, Operativnog mini štaba koji je formiran za područje naše opštine i Uprave policije.

Mobilni timovi će sprovoditi zajedničku kontrolu, tačnije u određenom vremenskom periodu obilaziće kritične tačke (glavne saobraćajnice, šetališta, parkove, ugostiteljske objekte, područje oko Bolnice i Doma zdravlja…) upozoravati građane da se pridržavaju mjera NKT-a, a u krajnjem slučaju od neodgovornih pojedinaca će uzimati lične podatke i pisati im krivičnu prijavu.

Potpredsjednik opštine Berane Marko Lalević, kazao je da je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo zbog gubitka povjerenja građana u Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

„To se ne odnosi na doktore. Oni su se trudili da dobro rade svoj posao, dok je dio NKT-a donosio političke odluke, primjenjujući dvostruke aršine i zato smo došli u situaciju da sada sada mi više ne možemo da ubijedimo građane da nam prijeti velika opasnost od korone“, dodao je Lalević.

Potpredsjednik Lalević je istakao da je najvažnije vratiti povjerenje kod građana i podsjetio da su tokom prvog talasa svi nadležni bili na terenu, što i nije bio slučaj poslije 1. septembra.

„Opštinski i državni organi, kao i Uprava policije u prvom talasu su bili na visini zadatka, tako da u Beranama nije imalo zaraženih. U tom periodu se i naš optinski tim redovno sastajao, jeste da je imalo i nesuglasica, ali smo radili u interesu građana“, naglasio je Lalević i dodao da je šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić, na prethodnom sastanku iznio prognozu za Berane, kako pik epidemije prolazi i da opada broj zaraženih i sumnjivih slučajeva.

Šefica Operativnog štaba za inspekcijsku kontrolu Nada Đurđić, poručila je da će poslati inspektora sa državnog nivoa onoliko koliko je potrebno Beranama.

“Apelujemo na građane Berana da se pridržavaju poštovanja mjera narednih 15 dana, kako ne bi došlo do preduzimanja krajnje represivnih mjera, od prekršajne odgovornosti, krivične odgovornosti i zatvaranja ugostiteljskih objekata, zbog loše epidemiološke situacije u Beranama”, naglasila je Đurđić.

Poručila je da samo zajedničkim aktivnostima možemo biti uspješni u sprovođenju svih mjera, koje imaju za cilj zaštitu zdravlja i života građana Berana.

Načelnik Komunalne policije Aleksandar Ojdanić i pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove Jovan Sinanović, pohvalili su saradnju sa Upravom policije, ipsred koje je sastanku prisustvovao komandir CB Berane Marjan Račić.

Sa ovog sastanka biće upućeno pitanje NKT-u a odnosi se na građane koji čekaju rezultate testa, da li ima zakonskog osnova da oni borave u samoizolaciji, kako ne bi, u slučaju da su pozitivni, širili virus.

Takođe, ukazano je da ukoliko preventivne mjere ne budu dale rezultate, inspekcijski organi će preduzimati represivne mjere – od prekršajne i krivične odgovornosti do zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Upućen je apel građanima da poštuju mjere NKT-a.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply