NAKON DVADESET GODINA “ZNANCI” ĆE SVIRATI U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prije više od šest decenija imali su svoj prvi, a dvadesetak godina prošlo je od njihovog posljednjeg zajedničkog nastupa. Brojne svirke, prijateljstvo i ljubav prema muzici čine neraskidivu vezu koja ih na okupu drži i danas, kada u pravom smislu možemo reći da su „Stari znanci“, a kako najavljuju beranska publika uskoro će imati priliku da uživa u njihovom nastupu.

Ovaj kultni vokalno instrumentalni sastav svoje prve nastupe vezuje za srednjoškolske dane kada su prvi put zasvirali kao članovi muzičke sekcije Gimnazije “Panto Mališić”.

„ Još dok smo bili gimnazijalci počeli smo da sviramo, oformili smo grupu koju su na samom početku činili Brano Mališić, Branislav Filipović, Slobo Otović i ja. Osim što smo smo dobro svirali, svi smo pjevali, tako da smo ubrzo počeli da nastupamo. Svoj prvi profesionalni nastup imali smo  1966.godine u Hotelu Komovi u Andrijevici, kada smo svirali za doček Nove godine“  prisjeća se Boško Šaljić, jedan od osnivača tog školskog benda koji je kasnije prerastao u muzički sastav „Stari znanci“.

Bili su pioniri elektičnog zvuka u Beranama, a „radeći na građevini i sanjajući električnu gitaru“ zaradili su novac da ih sami kupe.

„ Željeli smo električne gitare, a pare smo morali sami da zaradimo i to tako što smo miješali malter i kopali temelj za kuću Pešića. Dok smo naporno radili, motivaciju nam je davala jaka želja da kupimo gitare. I kad smo konačno uspjeli su tom naumu, nije bilo srećnijih od nas dvojice“ dodaje Šaljić.

Bend je nekoliko puta mijenjao članove, jer kako kaže Brano Mališić, mnogima je bilo teško uklopiti se i pratiti tempo benda, jer su imali česte angažmane.

„ Mnogi muzičari su nam se pridruživali, grupu su činili u jednom periodu i Branko Zečević, Aco Lazarević i jedna od najznačajnijih članova Srejo Zečević. Ozbiljno smo se bavili muzikom, posle „Entuzijasta“ iz Podgorice bili smo jedini profesionalni sastav. Krajem šezdesetih osvojili smo drugo mjesto na Gitarijadi u Podgorici. Nastupali smo sa najvećim imenima jugoslovenske muzike, poput Lepe Lukić, Branke Šćepanović, Meri Cetnić, Nine Spirove, Krune Janković, Tome Zdravkovića, Zorana Kalezića i brojnih drugih“ objašnjava Mališić.

 1974.godine „Stari znanci“ su promijenili ime u „Znanci“,a grupu su nakon toga činili Brano i Bato Mališić, Miško Milačić i Duško Drašković.

„Naša pjesma „Života ti majkina“ prava je crnogorska rok pjesma, a veliki broj pjesama je postao veoma popularan. Izdali smo tri albuma i jedan singl “Balada o Miljani”. Gostovali smo u puno televizijskih emisija, omladinskih festivala, a ono po čemu smo postali prepoznatljivi je što smo svi pjevali i svirali.

Grupa je 1986. Godine dobila podmladak, priključili su im se Buco Mališić, Branov sin, i Vujica Jokić i sa tom postavom nastupali su do sredine devedestih godina prošlog vijeka.

„ Poslednji zajednički nastup imali smo 1993.godine na proslavi dočeka Nove godine u Kolašinu. Nakon toga smo svi krenuli raličitim putevima, ali smo i dalje vezani čvrstom vezom. Ja sam otišao za Beograd,  a kada sam napunio 70 godina odlučio sam da je vrijeme da završim muzičku karijeru. Već godinama se dogovaramo i planiramo da se još jednom okupimo i nastupimo zajedno, mislim da ćemo to konačno i uraditi ovog ljeta“  najavio  je Mališić.

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply