“Najbolji čitalac”-Dragana Đurašković i njenih TOP 10 knjiga za pročitati

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Miris knjiga, mnoštvo autora i ljubav prema književnosti, čine da biblioteka ne bude samo kulturna ustanova, već svojevrsna oaza za ljubitelje pisane riječi.

Ljubav prema knjigama i odanost ritualu iznajmljivanja knjiga Dragana Đurašković gaji još iz školskih dana. Kako ona kaže počelo je kao obaveza i prešlo u neopisivu strast.

“Odlazak u biblioteku, na neki način je navika iz školskih dana. Tada je to manje više bila obaveza, a sada je već preraslo u ljubav. Sama pomisao da sam okružena knjigama i raznim piscima daje mi neki poseban osjećaj topline i pripadnosti. Uvijek biram da iznajmim knjigu, prije nego da je kupim” kaže Dragana, ovogodišnja dobitnica priznanja “Čitalac godine” koju dodjeljuje Narodna biblioteka “Dr Radovan Lalić”.

Ovo priznanje „Čitalac godine“ ustanovljeno je prošle godine i uručuje se korisniku koji je pročitao najviše knjiga u jednoj kalendarskoj godini.

“Priznanje kolega iz Centra za kulturu, znači mi koliko i sama nagrada. Sama ideja da mene kandiduju dovoljna je sama po sebi, da ne govorim i o samoj nagradi i vrednosti koju ima. To mi govori da su u meni prepoznali iskrenog zaljubljenika u knjige i nema ničeg ljepšeg nego kad za nešto što radite iz ljubavi budete i nagrađeni” kazala je ona za Radio Berane.

Pročitane knjige ne broji, dijeli ih na one koje su ostavile jak utisak i one to nisu, jer kako kaže najbitnije je da se poslije pročitane knjige osjeća zadovoljno.

“Teško mi je da odredim omiljenog autora. Ranije sam voljela kriminalistiku i čuvenu Agatu Kristi, a sada to zavisi od mnogo faktora. Dosta je autora koje volim, ali ako mogam da izvojim to bi bila Džejn Ostin” rekla je Dragana i dodala da se sa vremena na vrijeme vrati knjigama koje voli.

Pitali smo je da nam preporuči TOP 10 knjige za čitanje ove zime, evo šta nam je ona predložila:

1.Hajdi – Johana Spiri

2.Gordost i predrasude – Džejn Ostin

3. A planine odjeknuše – Haled Hoseini

4. Igra anđela – Ljiljana Habjanović Đurović

5. U suštini – Agata Kristi

6. Violinist iz Venecije – Alisa Palombo

7. Dama i jednorog – Trejsi Ševalije

8. Grička vjestica (komplet knjiga)- Marija Jurić Zagorka

9. Najveći trgovac na svetu – Og Mandino

10. Devojka sa pomorandžama – Justejn Gorder

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply