NAJAVLJENA SARADNJA BERANA I ROŽAJA U RJEŠAVANJU ZAJEDNIČKIH PROBLEMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opštine na Sjeveru moraju jedinstveno nastupati u pravcu ostvarenja pojedinačnih i zajedničkih razvojnih ciljeva i zaštite interesa građana što će doprinijeti većem stepenu socio-ekonomskog napretka cijele regije, zaključeno je na sastanku predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića i predsjednika opštine Rožaje Rahmana Husovića.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i potpredsjednik Opštine Marko Lalević, razgovarano je o unapređenju saradnje između dvije opštine i iskazana je potreba za većom decentralizacijom i jačanjem nadležnosti lokalnih samouprava.

„Unapređenje lokalnih samouprava, kako u demokratizaciji, tako i kroz socio-ekonomsko jačanje je neophodno na putu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, za šta su opredijeljene opštine Berane i Rožaje“, zajednički je ocijenjeno.

Konstatovano je da saradnja između lokalnih samouprava mora biti intenzivnija i pospješivana sa svih nivoa vlasti.

Najavljeno je da će Rožaje i Berane u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u pravcu rješavanja zajedničkih problema poput odlaganja komunalnog otpada i upodobljavanja putne infrastrukture koja ih povezuje.

Foto: Opština Berane

“Prioritetnom je označena i razmjena iskustava u sferi lokalnog upravljanja, a razmatrani su i modeli partnerske saradnje na zajedničkim projektima koji se finansiraju iz domaćih i stranih fondova”, stoji u saopštenju.

Predsjednici dvije opštine su ocijenili da je značaj očuvanja multietničkog koncepta njihov zajednički cilj i da društvo ne smije dozvoliti pojedincima ili neodgovornim grupama da naruše građanski koncept države.

U saopštenju je navedeno da smatraju da je potrebno više pažnje posvetiti sprovođenju pravnih regulativa i poboljšanju standarda građana.

“Ljudi na istaknutim funkcijama ne smiju dozvoliti da u javnosti prevladaju mišljenja i đelovanja pojedinaca čiji je cilj da naruše međuvjerski sklad”, jedna je od glavnih poruka sa sastanka.

U delegaciji rožajske opštine, pored predsjednika, bio je i predsjednik Skupštine opštine Almir Avdić.

Share.

About Author

Leave A Reply