NA TRŽIŠTU CRNE GORE PRONAĐENO 12 OPASNIH VRSTA DJEČJIH LAMPI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na tržištu Crne Gore pronađeno je 12 različitih vrsta dječjih prenosnih lampi za koje postoji opasnost da mogu dovesti do električnog udara i izazvati opekotine.

Opasne lampe proizvedene su u Kini i Italiji, a proizvođači nijesu poznati. Sve lampe za motive imaju popularne junake iz crtanih filmova. Tako je na tržištu pronađena prenosna dječja svjetiljka „Tviti”.

Prema informacijama objavljenim na sajtu potrošač.me, nije poznat proizvođač, a zemlja porijekla je Kina. Postolje svjetiljke je lik iz crtanog filma “Tviti”, dok je abažur od kartona sa takođe likom “Tviti”.

Proizvod nije propisno označen i ne prate ga isprave i bezbjednosna upozorenja koja se odnose na upotrebu. Proizvod ne ispunjava zahtjeve bezbjednosti u dijelu konstrulcijskih zahtjeva, nema ugrađen niti priložen transformator-adapter, prilaz do sijalice nije zaštićen, pa je slobodan kontakt sa vrućim djelovima.

Na mjestu gdje ulazi u svjetiljku, kabl nije pričvršćen takozvanim sidrom, pa se može lako pomicati i izvući iz svjetiljke navodi se u opisu proizvoda, a kao kategorija rizika naveden je električni udar. Iz istog razloga sa tržišta je povučena i prenosna dječja svjetiljka plavi medo, koja je proizvedena u Kini.

Električni udar može da izazove i dječja lampa „Maša”, čije je postolje u obliku lika iz istoimenog crtanog filma, dok je abažur od kartona sa slikom Maše. Sa tržišta je povučena i lampa auto, nepoznatog proizvođača iz Kina.

“Postolje svjetiljke je od crvene plastike, abažur je od kartona sa nacrtanim autom. Proizvod nije propisno označen i ne prate ga isprave i bezbjedonosna upozorenja koja se odnose na upotrebu”, navodi se u opisu proizvoda.

Na tržištu su nađene i opasne prenosne lampe sa čipkom, te „maca” i „maca sa satom”.

Inspektori su naložili povlačenje sa tržišta i dječje lampe slon, nepoznatog proizvođača iz Italije.

“Abažur je od pamučnog platna plave boje, oivičen kariranom trakom, postolje lampe je od drveta, a uz postolje lampe je prikačena igračka u obliku slona, koji je takođe u plavoj boji”, piše u opisu proizvoda.

Kao kategorije rizika navedeni su opekotine i električni udar.

Kao opasne su označene i dječje lampe sa prikačenim igračkama nilskog konja, dinosaurusa, zebre i ptice.

Pronađena je i dječja lampa od keramike, nepoznatog proizvođača sa motivima bubamare, Snupija, Miki Mausa i Olive, a koja može izazvati opekotine i električni udar.

Sa tržišta je povučena i dječja lampa „Sunđer Bob”, proizvedena u Italiji, kao i svjetiljka „plava kuca” iz Kine.

Share.

About Author

Leave A Reply