MURALI UMJETNOST KOJA JE UVIJEK VIDLJIVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Umjetnost izmještena iz zatvorenog prostora dostupna velikom broju ljudi, koncept je koji sve više dominira i privlači pažnju. Umjetnost na ulici prevazilazi usko pojmanje “ulične umjetnosti”.Ipak, najefektivniji i najpopularniji vid takve popularne umjernosti predstavljaju umjetnički izrazi poput murala i grafita.

Već nekoliko godina unazad u Beranama se što kroz individualne poduhvate, što inicijativom Sekretarijata za kulturu, povećava se broj oslikanih javnih površina. Posljednji i najveći takav projekat je oslikavanje zida Centra za kulturu,koji su uradili umjetnici Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović(Sleš).

“Murali koji su nedavno osvanuli na zidu zgrade Centra za kulturu dio su manifestacije Ladica djindjuva po trgu prosuta. Ova manifestacija krenula je sasvim spontano, a prerasla je u događaj koji iz godine u godinu okuplja umjetnike Berana, slikare, pjesnike, književnike, muzičare. Organizovana prvi put 2014. godine i ove godine biće održana 6 manifestacija” kazala je zamjenica sekretara Sekretarijata za sport, kulturu,mlade i saradnju sa NVO Jelea Božović.

Ova manifestacija po kojoj Beransko kulturno ljeto postaje prepoznatljivo organizuje se na Njegoševom trgu gdje se u cjelodnevnom programu druže svi koji se tamo zateknu, a kako je Božović gostujući u Jutarnjem programu rekla, od samog cilj je bio da više kulturnih programa bude na otvorenom.

Jelena Božović

“Dio koncepta ove manifestacije jesu i murali. Umjetnička djela koja su uvijek vidljiva, koja podrzumijevaju stalnu izložbu umjetničkog djela. Ovaj koncept planiran je od početka održavanja ove manifestacije,a kako nije bilo razumijevanja za oslikavanje zidova i javnih površina na ovaj način, počeli smo prvo sa malim površinama na zidu da bismo sada konačno dobili mural veće površine. Akademski umjetnici Tamara Osmajlić i Stefan  Stojanović oslikali su panoramu grada koja je očima ovih umjetnika prenesena na južni zid Centra za kulturu. Ovaj rad je vrlo interesantan i kako je to nešto novo kod nas svima je privuklo pažnju i veliki broj pozitivnih komentara. Naravno, naše je da razgovaramo sa umjetnicima i sprovodimo one inovacije koje naši umjetnici iz Berana u svijetu modernih kulturnih zbivanja prate i nastoje da donesu u naš grad”kazala je ona i dodala da je Opština Berane napravila veliki iskorak, jer se umjetnici  u regionu bore da ljudima na odlučujućim mjestima objasne ovakve vidove umjetnost.

Božović je podsjetila da su mulari na ovim prostorima prvi put legalizovani u Beogradu, dok je na njegovom čelu bio čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović, autor spomen kompleksa na Jasikovcu.

“U Beogradu 1983. godine profesor Čedomir Vasić je sa grupom studenata predao gradskim vlastima,odnosno predsjedniku Beograda Bogdanu Bogdanoviću mapu sa 50 idejnih rešenja za oslikavanje murala u Beogradu. Radi se o prvom zvaničnom gradskom dokumentu koji je u svoj plan uvrstio i oslikavanje murala na fasadama kao način uredjena nakon čega murali više nisu bili ilegalni. Da podjetim poznati arhitekta Bogdan Bogdanović, je i autor našeg spomenika na Jasikovcu, kao i nekih drugih poznatih spomenika kao sto je Kameni cvijet u Jasenovcu i jos nekoliko grandioznih spomenika širom ondašnje Jugoslavije” objasnila je ona.

Koncert na Jasikovcu

Prostor oko spomenika na Jasikovcu, sa karakterisatikama amfiteatra, pogodan je za održavanje kulturnih i zabavnih programa, a kako je Božović kazala izradom Lokalnog akcionog programa za kulturu koji planira Sekretarijat za sport, kulturu omladinu i sradnju sa Nvo ovi programi biće unapređeni. 

Pored Jasikovca, kroz aktivnosti koje su održavane na Njegoševom trgu, pokazalo se da je taj prostor prigodno mjesto za odrđavanje i kreiranje kulturnih sadržaja, a u narednom periodu biće djelimično rekonstuisan.

“Njegošev trg je bio loš projekat koji se igrom slučaja našao na onom prostoru tako da je trg izgubio svoj prvobitni izgled i namjenu, ali ako je već tu I tako je kako je,red je da to mejsto koje se nalazi u blizini centra grada dobije bar pristojan izgled. Budžetom za 2019.godinu na moju inicijativu tražena su i opredijeljena sredstva da se uradi planska dokumentacija za rekonstrukciju Njegoševog trga koja podrzaumijeva nove behaton ploče, kanalizacionu i vodoivodnu mrežu i fasadu na objektima. Naravno, sve to u saradnji sa vlasnicima lokala. Na taj način ćemo dobiti jedan prijatan kutak koji je alternativa glavnom šetalištu, gdje se takodje kao i u centru nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata, slastičara i slično koje su privlačne mladima” kazala je ona.

Aleksandra Vešović/ Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply