MUGOŠA: ZA NEGDJE ĆE MASKE BITI OBAVEZNE, ZA NEGDJE NEĆE, ZNAĆEMO DO PETKA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prošlo je 28 dana kako Crna Gora nije zabilježila novi slučaj zaraze koronavirusom. Da li to znači da je prvi talas epidemije završen? Kakve mjere će ostati na snazi, do kada ćemo morati da nosimo maske i koliko trenutno znamo o novom talasu virusa na jesen, u Bojama jutra je govorio direktor Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša.

“Epidemija je završena, ali pandemija i opasnost još uvijek traju”, saopštio je Mugoša. 

Kako je kazao, još uvijek moramo da se ponašamo kao da je virus među nama, bez obzira što već 28 dana nema novih slučajeva zaraze.

“Neke mjere još uvijek moraju ostati na snazi, jer u okruženju još uvijek postoje aktivni slučajevi, za očekivati je da se virus opet pojavi u Crnoj Gori, pa moramo biti spremni i na oprezu”, istakao je on, dodajući da od nošenja maski, održavanja distance i redovnog pranja ruku zavisi održavanje redovne situacije. 

Mugoša je napomenuo da Institut za javno zdravlje promišljeno sagledava cjelokupnu situaciju i prati poštovanje mjera nošenja maski od strane građana, pa će u narednim danima dati uputstva o konačnoj odluci u pogledu obaveznosti nošenja maski. 

“Za negdje će biti obavezne, a za negdje ne, znaćemo do petka”, kazao je Mugoša. 

“Dogovorili smo da jednom nedjeljno određujemo koje su to zemlje iz kojih se može putovati u Crnu Goru, odluka će se donositi u petak, a važiće od ponedjeljka”, dodao je on. 

Mugoša napominje da se i dalje sprovodi veliki broj testiranja, sa čim će se nastaviti. 

“Samim testiranjem se ne može otkriti veliki broj slučajeva, za nas je važniji nadzor, kako od strane gostiju koji dolaze, tako i od hotelijera, epidemioloških radnika i drugih.”

Kako objašnjava, Institut je cijenio činjenicu da se mornari nalaze na brodu, gdje su izolovani, zbog čega je odlučeno da rizik nije veliki za one koji se iskrcavaju u zemlje ili dolaze iz onih zemalja koje se nalaze na listi dozvoljenih.

“Sa druge strane, za one koji dolaze iz zemalja koje imaju veću transmisiju virusa, moramo biti oprezniji”, istakao je Mugoša. 

“Biće velika sreća ako prođemo bez drugog talasa, u šta sumnjam, zbog čega se moramo pripremiti za to”, napominje. 

Kako je kazao, tokom juna će početi serološka testiranja građana koja će pokazati koliki procenat njih je imao virus, a testiraće se i oni koji su bili inficirani i određeni uzorak građana. 

“U odnosu na dosadašnje iskustvo i prikupljena znanja, spremamo nove planove i taktike za eventualni drugi talas, ali ne znamo da li će doći do uvođenja mjera kakve smo imali u ovom prvom talasu”, saopštio je on i napomenuo da se neke mjere svakako moraju poštovati.

Mugoša je dodao da najveća opasnost prijeti od masovnih javnih okupljanja, zbog čega sadašnje ograničenje javnih okupljanja do dvije stotine ljudi i dalje ostaje na snazi. 

“Nekih četrdesetak vakcina je u fazi izrade, a o njima ćemo znati više tek kada se krene u proces primjene, a za sada je najveće pitanje stvaranja imuniteta”, kazao je on. 

“Crna Gora je uradila nešto što ne iznenađuje, Crnogorci su pokazali da mogu kada hoće, ovih mjeseci smo svi bili odgovorni i držali se preporuka, a pokazalo se i da sistem može da funkcioniše jako dobro”, dodao je Mugoša i napomenuo da i rezultati govore tome u prilog.

On ističe da Crna Gora ne može sebi da priušti više rizika nego što trenutno postoji, zbog čega niko iz Srbije, osim građana Crne Gore, za sada ne može ući u Crnu Goru. 

“Srbija ima oko pedesetak aktivnih slučajeva na sto hiljada stanovnika, zbog čega sada ne spada u grupu zemalja čiji građani mogu putovati u Crnu Goru. Ja se nadam da će se to brzo promijeniti i da će sva situacija u regionu biti dobra, normalno da je svima u interesu da se građani kreću, komuniciraju i da se spoje porodice”, zaključio je Mugoša. 

Izvor: Vijesti

Share.

About Author

Leave A Reply