MOJAŠEVIĆ: ISKUSTVA IZ BRISELA PRENIJEĆU NA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Savjetnica u Kancelariji za mlade Opštine Berane, Marijeta Mojašević, predstavljala je Crnu Goru u kampanji pod nazivom “Vožnja slobode”, koja je početkom ovog mjeseca održana u Briselu, u organizaciji Evropske mreže za samostalni život (ENIL), a namijenjena je osobama sa invaliditetom (OSI).

Mojašević je za Radio Berane kazala da njeno iskustvo sa Evropskom mrežom za samostalni život traje četiri godine i da je dvije godine u omladinskom bordu te organizacije.

“To je volonterska funkcija kroz koju sam uspjela da dosta toga naučim o profesionalizmu, osobama sa invaliditetom i politikama koje se prema njima sprovode u Evropskoj uniji. Ove godine sam kao članica omladinskog borda dobila priliku da učestvujem u kamapanji “Vožnja slobode”, dodala je ona.

Istakla je da je osjećaj nakon ovog trodnevnog događaja sjajan i da je to lijepo iskustvo, posebno što je na jednom mjestu vidjela toliko osoba sa invaliditetom koje, iako žive u različitim zemljama, imaju slične zahtjeve.

“Prvog dana smo pohađali radionice, dok su se učesnici iz Evropske unije sastali sa predstavnicima svojih zemalja u Evropskom parlamentu i raspravljali o situaciji u kojoj se nalaze OSI u zemlji iz koje dolaze. Drugog dana bio je marš kroz Brisel, posjeta institucijama – Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, gdje su javno istaknuti evropski, odnosno svjetski zahjevi vezani za OSI. Nakon toga uslijedila je konferencija. Takođe, imali smo priliku da se susretnemo i sa osobama koje su u Evropi pokrenule Pokret OSI, jer ta organizacija postoji 30 godina i čujemo njihova bogata iskustva. Trećeg dana sam razgovarala sa mladima iz dosta evropskih zemalja i upoznala se sa njihovim iskustvima koja se tiču života OSI u njihovim zemljama”, kazala je Marijeta Mojašević.

Ona je najavila da nakon ove kampanje planira da održi radionice sa osnovcima i srednjoškolcima na temu “Život sa invaliditetom”, kako bi na njih prenijela stečena znanja iz Brisela, koja ranije nije posjedovala.

Tako će, kako je kazala, nastaviti sa dobrom praksom, jer od 2016. godine sprovodi radionice koje su se izuzetno uspješno pokazale u razbijanju predrasuda i stereotipa koji naročito postoje kod mladih osoba.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply