MMR VAKCINU U BERANAMA NIJE PRIMILO 297 DVOGODIŠNJAKA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kampanja vakcinacije protiv malih boginja dala je rezultate, ali, i pored toga, broj roditelja koji dovodi djecu i dalje je nedovoljan, posebno kada je u pitanju predškolski uzrast, saopštili su “Danu” iz Doma zdravlja Berane.

Saopštili su da je od 16. januara, kada je započeta kampanjska vakcinacija, do 7. februara vakcinisano 164 djece.

“Na području Berana za uzrast do 18 godina, odnosno za djecu rođenu od 2004. do 2021. godine, od 6.024 obveznika vakcinisano je 5.353. To znači da za ovaj uzrast nije vakcinisan 671 obveznik. MMR vakcinu nije primilo 297 dvogodišnjaka od ukupno njih 552, koliko ih podliježe vakcinaciji. Što se tiče djece predškolskog uzrasta, njih 87 nije vakcinisano, što znači da najveći broj djece nije primio vakcinu u uzrastu kada je vakcinacija kao zaštita najpotrebnija”, kazali su iz beranskog Doma zdravlja.

Dodali su da dosad nije bilo nestašice MMR vakcine i da je imaju u planiranim količinama za svakog obveznika.

Istakli su da je na području opštine Petnjica, gdje radi zdravstvena stanica u okviru Doma zdravlja Berane, za uzrast do 18 godna od ukupno 774 obveznika vakcinisano njih 723, što znači da je nevakcinisanih 51.

Od ukupno 59 dvogodišnjaka u Petnjici vakcinu nije primilo 23, a nije vakcinisano ni 10 djece predškolskog uzrasta. Od početka kapanje, na području opštine Petnjica vakcinisano je šest mališana predškolskog uzrasta.

Na području opštine Andrijevica vakcinisana je većina obveznika uzrasta do 18 godina, a vakcinu nije primilo njih 19. To su nam saopštili iz andrijevičkog Doma zdravlja, uz napomenu da je najviše nevakcinisanih dvogodišnjaka – 10.

U podacima koji su “Danu” dostavljeni navodi se da su sva djeca rođena u opštini Andrijevica u perodu od 2005. do 2015. godine vakcinisana protiv malih boginja. Vakcinisana su i sva djeca rođena 2017. i 2018. godine.

Među djecom rođenom 2016. godine ima samo jedno nevakcinisano, kao i među onom rođenom 2019. godine. Od ukupnog broja djece rođene 2020. godine, nevakcinisano je njih četvoro, ili 10,53 odsto.

Iz andrijevičkog Doma zdravlja su kazali da imaju dovoljno vakcina protiv malih boginja i da je evidentno da je tokom kampanje povećan broj vakcinisane djece.

U Crnoj Gori MMR vakcinu nije primilo više od 25.000 djece do 18 godina, a nakon registrovanja prvih slučajeva malih boginja u Srbiji, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su kampanju za imunizaciju. Kako je ranije saopšteno, čak 18.000 nevakcinisane djece predškolskog uzrasta predstavlja najrizičniju grupu u slučaju epidemije morbila u Crnoj Gori.

Iz Montefarma je saopšteno da domovi zdravlja trenutno imaju dovoljne količine vakcina, a da će do kraja godine biti isporučeno još 12.000 doza.

Iz Instituta za javno zdravlje “Danu” su ove sedmice kazali da u Crnoj Gori nema registrovanih slučajeva zaraze. Kako je saopšteno, za pet sumnjivih slučajeva registrovanih u januaru potvrđeno je da se ne radi o malim boginjama.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply