MJEŠTANI KALUDRE TRAŽE DA VLADA RASKINE UGOVOR SA KONCESIONAROM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sa zbora održanog prije dvije večeri mještani Kaludre su poručili da ni po cijenu života neće dozvoliti da se na Kaludarskoj rijeci gradi planirana mini-hidroelektrana. Oni su od Vlade zatražili da pod hitno raskine koncesioni ugovor sa kompanijom “Hidroenergija Montenegro” na osnovu kog je planirana izgradnja pomenutog postrojenja. Poručili su da se volja mještana mora poštovati i da se pojedinačni interesi ne mogu stavljati ispred opštih.

– Mještani su se saglasili da se mora odustati od izgradnje planirane elektrane na Kaludarskoj rijeci. To znači da se mora poštovati njihova volja. Nadamo se da će to i nadležne institucije prihvatiti. To znači da bi bilo poželjno da Vlada raskine ugovor sa investivestitorom koji je dobio koncesije da gradi elektranu – naglasio je predsjednik Mjesne zajednice Kaludra, Mićo Ralević.

Prije nekoliko godina usvojena je i odluka o donošenju lokalne studije lokacije za izgradnju mini-hidroelektrane “Kaludra 2”. U obrazloženju odluke navodi se da se njenim donošenjem utvrđuje javni interes za izgradnju planiranih objekata i uređenje prostora koji je omeđen granicama lokalnog puta Berane – Kaludra i Kaludarskom rijekom. Istaknuto je da plan zahvata površinu od 7,5 hektara.

Mještani navode da njih ne interesuju nikakve odluke i da niko nema pravo da uzurpira vrijednosti sa kojima raspolažu.

– Kaludarska rijeka je pravi ekološki biser i svako njeno remećenje predstavljalo bi ekološku katastrofu. Mi ne možemo da podržimo odluke koje su pogubne za naše mjesto, to svi dobro treba da znaju. Kaludarska rijeka zaslužuje punu zaštitu, a ne devastaciju – naveo je član Savjeta mjesne zajednice Radovan Anđić.

Kaludrani navode da bi izgradnja elektrane na Kaludarskoj rijeci donijela mještanima višestruke štete.

– Izgradnja mini-elektrane podrazumijevala bi prekopavanje postojećeg puta, čime bi on bio zatvoren za saobraćaj. U tom slučaju morale bi da se prave neke alternativne saobraćajnice, što bi mještanima donijelo ogromne probleme. Takođe, prilikom izgradnje planiranih mini-elektrana došlo bi do presušivanja rijeke na pojedini mjestima i oštećenja postojećih jazova koji se koriste za navodnjavanje i pokretanje mlinova. Uludo je dozvoliti da se gradi nešto što je od velike štete za lokalno stanovništvo – poručili su mještani Kaludre sa zbora.

Dalje ruke od manastira

Mještani su podsjetili da se na obalama Kaludarske rijeke nalazi Manastir Ćelije, te da niko nema pravo da ugrožava tu svetinju.

– Na obalama Kaludarske rijeke je, između ostalih vrijednosti, prije dvadesetak godina, uz blagoslov tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, obnovljen drevni Manastir Ćelije koji važi za jedan od najljepših pravoslavnih hramova u Crnoj Gori. Svetinju je, uz pomoć mještana, obnovio mještanin Veljko Ralević podsjećajući da su na tom mjestu Nemanjići podigli manastir koji su Turci razorili u 17. vijeku. Zato dalje ruke od manastira. Ne smijemo dozvoliti da se izgradnjom elektrane udara na našu svetinju – naveli su mještani.

Imaju potrebne dozvole i neće da odustanu od realizacije projekta

Sa druge strane, iz kompanije “Hidroenergija Montenegro” nedavno su istakli da oni imaju sve potrebne dozvole za izgradnju elektrane i da ne namjeravaju da odustanu od realizacije tog projekta.

– Aktivnosti oko izgradnje elektrane na Kaludarskoj rijeci započete su još prije nekoliko godina, a mi smo sa državom potpisali ugovor o koncesiji. Takođe, imamo i sva neophodna dokumenta i dozvole za realizaciju zacrtanog projekta. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradu elektrane koja ničim neće ugroziti interese lokalnog stanovništva. Sve to govori da se radi o regularnom poslu od koga mi nijesmo odustali – saopštili su iz kompanije “Hidroenergija Montenegro”, koja je na području beranske opštine izgradila desetak hidroelektrana.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply