Mitsubishi odlučio napustiti evropsko tržište

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon gubitka od preko milijardu i po dolara u prvom polugodištu ove godine, japanski proizvođač odlučio se na radikalne poteze, među kojima je i zaustavljanje prodaje i razvoja novih modela za evropska tržišta

Japanski Mitsubishi objavio je svoje poslovne rezultate za prvu polovinu 2020. godine, u kojima je vidljiv poslovni gubitak od 1,6 milijardi dolara. Shodno tome, u kompaniji su odlučili početi s racionalizacijom poslovanja, te se koncentrisati na njegova najprofitabilnija područja. Najavljena je i trogodišnja poslovna strategija nazvana Small but Beautiful (“malen ali prekrasan”), u sklopu koje će Mitsubishi značajno smanjiti svoje troškove te se fokusirati na azijski region.

To znači da će restrukturiranje donijeti uštede u fiksnim troškovima od oko 20%, ali i da će neka tržišta biti napuštena. Primarno, govori se o tržištima Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije, na kojima Mitsubishi više neće prodavati svoje nove modele, niti će iste u budućnosti razvijati za ova tržišta.

Postojeći modeli proizvedeni za evropska tržišta i dalje će ostati u prodaji, a prodajna mreža pružat će i podršku svim postojećim kupcima vozila do daljnjeg. Prodaja starijih modela vozila nastaviti će se sve dok ona budu “legalna” na ovom tržištu, odnosno dok će im to dopustiti regulative.

Fokus Mitsubishijevih novih modela bit će tako stavljen isključivo na Aziju, gdje japanski proizvođač planira povećati svoj tržišni udio s postojećih 6% na oko 11%. To će pokušati postići lansiranjem nove zamjene za Outlander SUV, kao i novog, potpuno električnoga SUV-a za kinesko tržište tokom sledeće godine.

Share.

About Author

Leave A Reply