MIRKO VLAHOVIĆ PRVAK CNP-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslije dugo godina Crnogorsko narodno pozorište ponovo je počelo dodjeljivati status prvaka ovog nacionalnog teatra, a ove godine ovo veliko priznanje pripalo je glumcu Mirku Vlahoviću.

Status prvakinje dobila i njegova koleginica, glumica CNP-a Varja Đukić, za koje je direktorica CNP-a Zorana Kralj, kazala da su ostavili trag koji će postati dio istorije ovog teatra.

“Status prvaka/prvakinje je nesumnjivo potvrda vrijedne glumačke karijere i glumačkog života koji traje. Pored važnosti koje nosi u samom ansamblu, zvanje prvaka označava i društveno priznanje i počast onim glumcima koji “nose repertoar” i koji su svojim glumačkim kreacijama, u važnim predstavama, ostavili pečat i trag koji postaje dio istorije jednog teatra”, kazala je Kralj.

Pored Vlahovića i Đukić ove godine bilo je u konkurenciji još glumaca, budući da, kako je Kralj kazala, ansambl CNP-a čine izuzetni pojedinci čija su glumačka dostignuća i karijere vrijedni pažnje.

“Tokom pripreme prijedloga, a nakon diskontinuiteta koji je objektivno otežavao posao, susreli smo se sa brojnim dilemama. Ipak, prevagnulo je mišljenje da je u ovom trenutku nužno strogo i u potpunosti poštovati kriterijume koje smo sami definisali, i u tom smislu su upućeni prijedlozi za Varju Đukić i Mirka Vlahovića, koje je komisija Ministarstva kulture takođe prepoznala kao nosioce ovog zvanja”, rekla je Kralj.

Đukić i Vlahović

Konetarišući status prvaka Crnogorskog narodnog pozorišta, Mirko Vlahović je kazao da za njega to predstavlja veliku čast i nagradu za dugogodišnji rad i stvaralaštvo.

“Međutim, ovo priznanje sa sobom nosi i veliku odgovornost i obavezu, koje sam. i te kako svjestan. To je pitanje i moralnog i estetičkog stava prema pozorištu, poslu, umjetnosti uopšte”, dodao je Vlahović.

Ponovno uspostavljanje ovog priznanja, prema njegovim riječima, od velike je važnosti za nacionalni teatar.

“Naročito imajući u vidu veliki broj mladih i talentovanih ljudi, mojih kolega, kojima će ovo poslužiti kao podstrek i potvrdu da se predani rad vrednuje, te da jednog dana i oni mogu doći do ovog statusa”, smatra Vlahović.

MIRKO VLAHOVIĆ rođen je u Beranama(1963.), Akademiju dramskih umjetnosti završio je u Sarajevu (1992-), u klasi profesora Miralema Zupčevića.

Za svoj dugogodišnji umjetnički angažman osvoji je veliki broj nagrada i priznanja.

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply