MIRJANINA IDEJA ZA EVROPU MEĐU NAJBOLJIM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U okviru projekta “50 ideja za Evropu –  novi lideri, nove mogućnosti” organizovan je nagradni konkurs  “50 ideja za Evropu”, a jedna od nagrada stigla je u Berane, našoj sugrađanki Mirjani Pajković.

Ona je poslala idejni projekat za tematsku cjelinu Mobilna Evropa i putovanja, a komisija je odlučila da je projekat vrijedan pažnje i uvrstio ga među 50 najboljih.

“Na konkursu su učestvovali  mladi iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Rumunije, Moldavije, Češke i Crne Gore, koji su pisali na pet tema. Pored teme koju sam ja odabrala – Mobilna Evropa i putovanja”, moglo se pisati in a sledeće teme: Budući poslovi za Evropu,  Inkluzivna Evropa,  Nove tehnologije za Evropu,  Ekološka Evropa i  Evropa za tebe. Projekat realizuju Beogradska otvorena škola i 9 partnerskih organizacija iz Podunavskog regiona, a podržan je od strane Evropske prestonice mladih Novi Sad (Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS) sa ciljem da doprinese aktivnom učešću mladih u osmišljavanju i implementaciji inovativnih ideja širom Evrope. Projekat se finansira iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, Pokraijnskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Grada Novog Sada kako bi se ostvarili ciljevi Omladinske prijestonice Evrope 2019”, kazala je za Radio Berane Pajković.

Ona ističe da je na odabir teme kod nje najviše uticala činjenica da je Crna Gora na poslednjem mjestu po korišćenju mogućnosti mobilnosti mladih.

“Zapravo, u periodu od 2104. do 2016. godine svega 787 mladih je učestvovalo u program mobilnosti. Zato mislim da su ovakvi pozivi potrebni kako bi se preuzele određene mjere i realizovao cilj da što više mladih bude uključeno u programe umrežavanja i mobilnosti u Evropi”, kazala je ona.

U svom projektu navela nekoliko konkretnih rješenja koji bi omogućili veću mobilnost mladih, a akcenat je stavila na mlade zaposlene ljude starosti od 25 do 30 godina.

“ S jedne strane imamo mlade profesionalce pune elana, volje i želje za dokazivanjem, dok s druge strane imamo radnika učaurenog u kancelarijski život i išćekivanje plate iz mjeseca u mjesec. Gotovo nijedna državna ustanova ili veća privatna korporacija ne organizuje edukacije i službene posjete evropskim i svjetskim centrima nauke i demokratije. U svom projektu, iznijela sam ideju da mladi treba da vode profesionalni dnevnik u kom bi unosili podatke o svom profesionalnom iskustvu, a zatim podijelili svoja iskustva na nekom godišnjem skupu najboljih mladih profesionalaca Evrope”, pojašnjava ona.

Jedna od njenih ideja je i osnivanje naučnog fonda kojim bi se  finansirali edukacija i profesionalno usavršavanje mladih. Ona smatra da bi ovakav fond osigurao češće okupljanja mladih  i njihovo umrežavanje. Takođe, smatra da je u profesionalnom usavršavanju neophodna obavezna međunarodna praksa.

“Smatram da bi svršenim studentima trebalo omogućiti ili dati posebne povoljnosti koje bi finansirala lokalna zajednica, ministarstva ili Evropska zajednica, u svrhu međunarodne  prakse. Ta praksa bi se obavljala u velikim evropskim centrima – za pravnike npr. u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, za politikologe u UN u Ženevi, za fizičare u CERN-u, a za ekonomiste u Svetskom ekeonomskom centru u Davosu. Dotorima medicine mogla bi se obezbijediti praksa u bolnici u Čang Gingu u zapadnoj Kini ili u Kliničkom centru Srbije, koji spade u red najvećih zdravstvenih centara. Mene sada očekuje veliki posao, priprema elektronske verzije na engleskom jeziku koju ću prezentovati na konferenciji u Novom Sadu”, kaže Pajković.

Svi nagrađeni, među kojima je i ona, će imati priliku da od 26. do 28. juna u Novom Sadu učestvuju u Kreativnom habu zajedno sa predstavnicima omladinskog sektora iz Novog Sada, sa ciljem da se multiplikuje energija i kreativnost mladih kroz trodnevni intezivni forum za razvoj ideja u okviru kog će nagrađeni učesnici imati priliku da dalje oblikuju svoje ideje i osmisle njihovu zajedničku realizaciju – čija je implementacija planirana za drugu polovinu tekuće i 2020. godinu.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply