MIGRACIJE MLADIH I STRUČNIH LJUDI IZ ANDRIJEVICE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Andrijevica se, kao i većina gradova sjevera Crne Gore, decenijama suočava sa problemima migracije stanovništva, odlivom stručnih kadrova i zatvorenim domovima. 

Uzrok tome su neravnomjerni regionalni razvoj, kolaps privrede u zadnjih 30 godina, nedovoljno radnih mjesta i neadekvatni uslovi života na seoskom području.

Naročito je problematično to što većinu onih koji napuštaju Andrijevicu čine mladi. Dominantno stanovništvo je starije životne dobi. Zatvorene fabrike, neiskorišćeni prirodni i turistički potencijali, doveli su do otežanih uslova života i rada, pa je stanovništvo primorano da razmišlja o preseljenju u veće gradove.

O ovom ozbiljnom problemu razgovaramo sa potpredsjednikom opštine Andrijevica Veskom Raketićem, direktorom OŠ “Bajo Jojić” Dobrašinom Lalevićem i direktoricom Radija Andrijevica Aleksandrom Bakić Vujović.

Projekat “Bolja informisanost, za bolju lokalnu zajednicu” realizuje Radio Berane, a podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore.

Video priredio: Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply