MEĐUNARODNI DAN DJETETA: 30 GODINA KONVENCIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javno mnjenje i ustanove na potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Ove godine se obilježava trideset godina od kada je 20. novembra 1989. godine u Skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Dječja prava utvrđena Kovnencijom o pravima djeteta, ratifikovale su 193 zemlje, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes djeteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Obilježavanjem ovog dana se žele podstaći organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ona temelj izgradnje naprednog društva.

Iz Unicefa poručuju da se ni trideset godina od usvajanja Konvencije, prava djeteta nijesu promijenila – ona nemaju rok trajanja. Međutim, promijenilo se djetinjstvo. Razvoj digitalne tehnologije, promjene u životnoj sredini, produženi sukobi i masovne migracije mijenjaju djetinjstvo. Današnja djeca suočavaju se s novim prijetnjama za svoja prava, ali imaju i nove prilike da ta prava ostvare.

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply