MATOVIĆ: PISANJE MI JE DALO NOVU SNAGU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Promocija zbirke poezije “Oda mojoj radosti” autorke Nade Matović koja je održana u galeriji Polimskog muzeja izazvala je veliku pažnju publike i dokazala da ne postoje nesavladive prepreke ako postoji volja i odlučnost.

“Ja ovim želim da ugasim svaku sumnju u svoje mogućnosti, da progovorim u ime svih koji nemaju priliku i pokažem da iako sam mali čovjek moje riječi mogu da budu velike. Pisanje mi je dalo novu snagu koju ne želim da ugasim i otvorilo put u nove dimenzije, dimenzije u kojima je stvarnost drugačija, u kojoj ne postoje pravila i ograničenja i što je najbitnije, u tom svijetu smo svi isti. Ja nikada ne mogu znati šta moja riječ izaziva u vama, jer ona za mene ima sasvim drugačije značenje i zadovoljava moje potrebe, ali se nadam da makar približno izaziva sreću, kao što to kod mene čini”, kazala je Matović.

Svojim vedrim duhom i upornošću Nada je uspjela da privuče pažnju svojih sugrađana, pa je uz podršku Fondacije “Podrži Berane” objavila ovu zbirku.

“Zadovoljstvo je što smo večeras ovdje i što smo mi iz Fondacije imali priliku da pomognemo Nadi da izda ovu knjigu. Moram da napomenem da Fondacija ne postoji dugo i da se finansira donacijama osnivača, tako da naš budžet nije veliki, ali za ovo kratko vrijeme nastojali smo da svojim djelovanjem pomognemo onima kojima je naša pomoć potrebna”, rekao je član Fondacije Dalibor Kastratović.

Nada Matović pisanjem se bavi već tri godine, svoj talenat otkrila je u srednjoj školi i od tada intenzivno se interesuje za književnost.

“Ovo je poezija koja govori o autorkinom ličnom iskustvu i njenom doživljaju svijeta. Obiluje slikama sreće, radosti i ljubavi. Čak i kada se na trenutak pojave mračni motivi, ubrzo potom Nada uspijeva da se izdigne stihovima koji vraćaju vjeru”, smatra profesorica književnosti Dijana Asović.

U društvu koje osobama sa invaliditetom ne pruža puno mogućnosti, Nada ipak nastoji da prevaziđe ograničenja i da život živi po svojim mjerilima sreće.

“Nadu ne možemo posmatrati samo kao pjesnikinju, već i kao aktivistkinju. Njena poezija je angažovana i ima za cilj da pokrene i probudi. Zato svi mi treba da joj pružimo podršku da u ovom istraje”, zaključila je pjesnikinja Rebeka Čilović.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply