Ljetnji trening i zdrav lifestyle

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Miki Djukić Fitness Trener & Nutricionista / Fitness Centar Golden Gym 

Ljeto je uveliko počelo, vreli ljetnji dani nam odvlače pažnju od zdravih stilova života a posebno od naših redovnih treninga bez kojih naše tijelo gubi mišićni tonus, definiciju i snagu! Mnogi se pitaju kako održati formu, kako nastaviti ili kako uopšte početi sa treninzima!?!  Rešenje je veoma prosto, ako nemate vremena ili se ne možete pokrenuti, jednostavno morate naći motiv više i krenuti u akciju/trening!

Akcija je ključ svakog uspjeha u životu bilo kojeg pojedinca, nebitno kojim životnim putem hoda. Ovo je lakše reći nego li ostvariti, ali se morate pokrenuti kako bi ostvarili cilj i oblikovali svoje tijelo/ pospiješili svoje zdravlje!  Jedini loš trening je onaj koji ne odradite, zato izaberite bilo koji period u toku dana kada ćete odraditi vaš trening, kardio ili trening snage ili oba,samo se pokrenite.

Preporučujemo da izbjegavate toplotni peak, što bi bio period od 12 do 16h osim ako vježbate u klimatizovanim fitness centrima i adekvatno rashlađenim prostorijama. Nađite trening koji vam najviše odgovara, sami ili uz konsultaciju sa fitness stručnjacima, držite se plana i programa vježbanja.

Početak je uvijek teži, ali nakon 21 dan, dokazano, to postaje navika a navike su u treninzima ona “pozitivna konstanta” koja vam daje rezultat i uz korekciju ishrane dovodi vaše tijelo do savršenstva. Jednom kada ste formirali navike za vježbanjem, izvodite vježbe koje uključuju više od jedne mišićne grupe kao što su iskoraci, čučnjevi, sklekovi, plenk, razni trbušnjaci- i kako bi treninzi bili što efikasniji izvodite ih u kružnom ritmu.

Foto: blog.fitpass.rs

Koliko puta nedeljno trenirati? Često pitanje mnogih vježbača! Minimum 3 do 5 puta nedeljno! Koliko dugo vremena po treningu? Minimum 30 do 45 minuta, idealno jedan čas 60 min, jer će naše tijelo početi da troši masnoću tek nakon 30 min treninga, do tad konzumira glukozu (krvni šećer) kao izvor energije.

U principu, idealan trening bio bi Cardio trening 30 min (brzi hod,trcanje, bicikl,traka, rower,eliptic) i nakon toga Trening Snage, uz korišćenje sprava za trening snage ili uz vježbe snage koristeći spostvenu težinu sa nekim mini kilogramima opterećenja i rekvizitima.

Dobar trening možete osmisliti bilo gdje i bilo kad, bez obzira da li ste kod kuće, na livadi, parku, moru, planini ili u moderno opremljenim fitness centrima. BEZ IZGOVORA jednostavno krenete od najjednostavnije šetnje od 45 min i korak po korak dodajete sebi extra zadatke iz dana u dan. Da li će to biti još 20 trbušnjaka ili možda ubrzate hod do granice trčanja, ili koristite fartlek metod treninga (u prirodi, gdje imate prirodne prepreke) ili možda uzvodno plivate ako ste bliže rijeci u ovim vrelim ljetnjim danima, mnogo je načina samo je bitno krenuti u akciju. Akcija je ključ uspjeha! 

Imajte vodu pri ruci u svakom trenutku. Konzumiranje vode je apsolutni MUST u toku ljetnjih mjeseci! Izbjegavanje vode može imati veoma negativne posledice po vaše zdravlje dok čak i mala dehidracija može uticati na vaše trenažne performanse i vas fat-burning (topljenje masnoće) potencijal! 

Ishranu svedite na manje obroke a češće u toku dana. Vise voća i povrća kako bi snabdjeli vaše tijelo sa što više vitamina i minerala i održali vašu PH vrijednost u balansu a vaš energetski depo na maksimumu. Supice, cijedjeni sokovi, smoothy i slični napici su uvijek dobrodošli, brzo apsorbovani će uvijek biti pozitivno osveženje za vas organizam.Dobar san je, takodje, veoma bitna stavka uz vaše treninge. Istraživanja su pokazala da je nedostatak sna jedan od uzroka koji izazivaju gojaznost i druge fizičke probleme. Dobar san: 6 do 8 h/24 h! Lijepi i zdravi snovi su esencijalni dio našeg zdravog i fit života.

Share.

About Author

Leave A Reply