LJEPOTE RUSIJE KROZ OBJEKTIV

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izložbom  fotografija” Rusija najlepša zemlja na svetu”u Polimskom muzeju, počela je manifestacija Dani ruske kulture, koja se treću godinu za redom organizuje u Beranama.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da su Dani ruske kulture  još jedna prilika da iz našeg grada pošaljemo poruku ljubavi, prijateljstva i bratskih odnosa dvije prijateljske države.

„Sve ono što nas istorijski veže neraskidiva je nit koju generacije naših sugrađana trebaju i dalje da njeguju i još više produbljuju i obogaćuju. Naš grad ima tu privilegiju da na ovaj način osjeti bogatstvo i ljepotu ruske kulture, umjetnosti, duhovnosti i istorije. S ponosom možemo i danas, i sjutra, i ovdje i na svakom mjestu da kažemo da narod ovih prostora nosi u sebi osjećaj posebne ljubavi kada je u pitanju odnos prema Rusiji. Bliski slovenski jezici, naša jedina Srpska pravoslavna crkva, razlog su više da crnogorsko – rusko odnosi budu na visokom nivou“, istakao je predsjednik Šćekić.

On je dodao da je prijateljstvo dva naroda, Rusije i Crne Gore vječno i da je ono garant očuvanja bratskih odnosa.

“Poznata je ogromna ljubav vladike Petra II Petrovića Njegoša prema Rusiji i upravo je ta, Njegoševska Crna Gora, dio ovog grada i ovih ljudi. Siguran sam da će ljudi sa ovih prostora nastaviti da žive i stvaraju u tom svetom duhu prijateljstva, zajedništva i njegovanja najprisnijih odnosa sa Ruskom Federacijom”, kazao je Šćekić.

Episkop budimljansko- nikšićki gospodin Joanikije podsjetio je na tradicionalno dobre odnose  srpskog naroda sa ruskim, Crne Gore i srbije sa Rusijom, kojima je svoj veliki doprinos dala srpska pravoslavna crkva.

“ Crkvene ličnosti iz naše davne prošlosti prve su uspostavile duhovne i kulturne veze. One sežu u daleku prošlost i imaju svoj kontinuitet kroz cijelu našu istoriju a naši mitropoliti iz svetorodne loze Petrovića dali su novi i poseban zamah tim odnosima na kojima i mi danas nastavljamo graditi ove naše bratske i hrišćanske veze”, kazao je vladika.

Izložbu je otvorio ambasador Ruske federacije  u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov koji je kazao da Dani ruske kulture  postepeno postaju važan dio kulturnog života polimskog kraja.

“Ambasada je sa velikim zadovoljstvom učestvovala u organizaciji ovog događaja čije održavanje doprinosi jačanju tradicionalno bratskih odnosa između naroda Rusije i Crne Gore od kojih je jedan od najvažnijih stubova jedinstvena pravoslavna vjera”, kazao je ambasador Maslenikov.

Izložba fotografija “Rusija najlepša zemlja na svetu”je projekat koji realizuje Rusko geografsko društvo u Srbiji  čiji predsjednik,Miroljub Milinčić , je prisustvovao otvaranju i podsjetio na aktivnosti ovog društva i projekte koje realizuju.

Organizatori Dana ruske kulture u Beranama su Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko – nikšićka, Opština Berane, javne ustanove Centar za kulturu i Polimski muzej i Rosstrudničestvo u Crnoj Gori.

Snežana Ćorović Milić

Share.

About Author

Leave A Reply