KONKURS ZA 800 STIPENDIJA ZA ĐAKE STRUČNIH ŠKOLA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjutra će biti raspisan konkurs za oko 800 stipendija za deficitarne kvalifikacije za učenike srednjih stručnih škola, od čega 250 za đake prvih razreda, i za to će biti izdvojeno pola miliona eura, saopštio je ministar prosvjete dr Damir Šehović.

Kako je naglasio Šehović, konkurs je raspisan u okviru kampanje „Stručno je ključno“, a stipendije imaju za cilj da fokus stave i na đake koji se opredijele za zanimanja deficitarna na tržištu.

U konkursu koji se raspisuje sjutra naći će se svi detalji, kako bi se svi zainteresovani temeljno informisali, a sama predaja dokumentacije biće organizovana od 6. do 8. jula.

”Dodjeljuje se 250 stipendija za prvi razred, 258 za drugi razred i 280 stipendija za treći. Stipendije za prvi razred se dodjeljuju za čak 16 smjerova u 29 škola iz 17 opština, između ostalog za smjer: Kuvar – 30 stipendija, Pekar – 10 stipendija, Kozmetičar – 10 stipendija, Operater obrade drveta – 10 stipendija, Ratar-povrtar-10 stipendija, Prozvođač prehrambenih proizvoda – 5 stipendija i dr.”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Dodjela se vrši na osnovu uspjeha ostvarenog u školi i osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog.

Kako je ministar podsjetio, kampanja Stručno je ključno, u okviru koje se sprovode sve ove aktivnosti, ima jasan cilj: povezati znanje i njegovu primjenu, i škole i privredu.

“Ministarstvo zaista čini sve da pošalje poruku kako je za učenika najbolje ono zanimanje za koje ima afiniteta. A stručne škole nude veliki broj smjerova, od kojih je nezanemarljiv dio deficitaran, što znači da đake koji se odluče za te deficitarne kvalifikacije gotovo izvjesno čeka posao. Takođe, kada govorimo o stručnim školama ne mogu da ne naglasim da nije posao taj koji nam daje status, već način na koji ga obavljamo. Pritom, i nakon stručnih škola može se nastaviti obrazovanje, ukoliko se procijeni. Sve ostalo su predrasude i nekonstruktivno razmišljanje“, kazao je Šehović.

Odluku o dodjeli i prestanku stipendije učenicima donosi komisija koju imenuje Ministarstvo na osnovu jasnih kriterijuma i načina vrednovanja koji će biti istaknuti u Konkursu.

Privredna komora obezbijedila je 30 stipendija.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply