KOD KOJIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA POMAŽE BOSILJAK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bosiljak spada u porodicu usnatica – riječ je o zeljastim biljkama među kojima su aromatične biljka kao što su i nana, žalfija, ruzmarin, majčina dušica i druge.

Bosiljak je izuzetno bogat antioksidansima, naročito ruzmarinskom kiselinom, kao i fenolnim kiselinama i flavonoidima. Ovi sastojci posjeduju protivupalna svojstva i zbog toga se bosiljak preporučuje u cilju ublažavanja simptoma kod inflamatornih bolesti crijeva, kao i otoka i bolova kod artritisa. Zahvaljujući sastojcima kao što su eugenollinaoollimonenestragol, itd. bosiljku se pripisuje i jako antibakterijsko dejstvo.

Bosiljak dJeluje posebno blagotvorno na sistem organa za varenje. Ova ljekovita biljka poboljšava varenjeeliminiše gasove u crijevima i ublažava nadutostolakšava bolove i grčeve u crijevima.

Kod digestivnih tegoba, popijte čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete nekoliko listova sušenog bosiljka preliti ključalom vodom, ostaviti da se prohladi i procijediti. Sveže pripremljen, topao čaj od bosiljka pijte 2 do 3 puta dnevno posle obroka.

Topao napitak od bosiljka takođe okrepljuje, ublažava umor i poboljšava koncentraciju.

Najzad, zahvaljujući protivupalnom i antibakterijskom dejstvu, bosiljak može pomoći i kod respiratornih infekcija – kod tegoba kao što su gušobolja i kašalj, najbolje je u toku dana piti topao čaj od bosiljka, ili bar ispirati grlo njime. 

Izvor: doktor.rs

Share.

About Author

Leave A Reply