KINEZI SE PRIPREMAJU ZA NOVU GODINU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kineska nova godina stiže sjutra i predstavlja najvažniji i najduži tradicionalni kineski praznik. Izvan Kine, poznata je i pod imenom lunarna nova godina.

Kineska nova godina trajaće do 24. januara 2020. a obilježiće je vladavina zemljane svinje. Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru, a završava petnaesti dan nakon početka Kineske godine, kada je festival svjetiljki. Tada se u vazduh puštaju papirne crvene svetiljke.

Kineskom novom godinom, proslavlja se kraj zime i početak proljeća i slavi se na razne načine. Porodica se okuplja, kupuju se pokloni, dekoracije, hrana, svečana odjeća. Cijela porodica zajedno čisti i uređuje kuću. Na prozore i vrata stavljaju se dekoracije od crvenog papira s temama sreće, zdravlja i blagostanja.  

Veče pred doček Nove godine, porodica se okuplja oko svečanog stola. Najčešće se jedu svinjetina, pačetina, piletina kao i slatkiši i voće, najviše narandže. Prije odlaska na spavanje, običaj je da se puca petardama. Sljedećeg jutra, djeca će pozdraviti roditelje te im poželjeti srećnu novu godinu i tako dobiti na poklon novac u crvenim papirnim kovertama. Na Kinesku novu godinu, tradicija je pomiriti se, zaboraviti sve trzavice i iskreno svakome zaželjeti mir i sreću.

Godina svinje, koja po lunarnom kineskom kalendaru stiže sjutra, posljednja je u ciklusu od 12 godina, a povezuje se sa zemaljskom svinjom koja donosi napredak, sreću i boljitak na svim poljima. S obzirom da dolazi na kraju velikog ciklusa, vjeruje se da treba završiti sve započeto i sumirati dosadašnje rezultate kako bi sljedeća godina bila puna sreće i optimizma.

Share.

About Author

Leave A Reply