Kalijum za odlično zdravlje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mineral bez kojeg nisu mogući brojni metabolički procesi u organizmu, uključujući pravilno funkcionisanje mozga, srca i mišića, nalazi se u bananama, krompiru i drugom ukusnom voću i povrću. Visok pritisak, moždani udar i oslabljeni refleksi samo su neke od posljedica nedostatka kalijuma, ukazuju stručnjaci.

Treći mineral po zastupljenosti u ljudskom tijelu – kalijum, sinonim je za dobro zdravlje. Prema tvrdnjama nutricionista, riječ je o elementu koji utiče na održavanje visokog nivoa zdravstvenog blagostanja, ali i vedrog životnog stila.

Ne postoji nijedan razlog koji bi opravdao zanemarivanje kalijuma u svakodnevnoj ishrani. Naprotiv!

Ne samo što deluje kao elektrolit, taj mineral je neophodan i za očuvanje srca, mozga, bubrega, mišićnih tkiva i drugih važnih organa ljudskog tela.

Kalijum-hlorid je najčešći oblik u kojem taj element dospijrva u telo, a u sprezi sa natrijumom obavlja niz ključnih zadataka u organizmu.

Samo neke od zaštitnih uloga kalijuma ogledaju se u smanjenju rizika od moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, anksioznosti, ublažavanju posljedica stresa, neizbežan je dio normalnog funkcionisanja metabolizma, održavanja balansa vode, elektrolita.

Usljed nedostatka tog elementa mogu se javiti brojni zdravstveni problemi počev od bezazlenijih kao što su umor i slabost mišića, ali i opasnijih poput izostanka refleksne reakcije, ubrzanog rada i lupanja srca, anemije, jake glavobolje.

Dugotrajan nedovoljan unos kalijuma dovodi do hipertenzije, bola u abdominalnom dijelu, oticanja žlezda pa i dijabetesa.

Preporučena dnevna doza za odrasle osobe je do 4.600 miligrama, dok desetogodišnja djeca ne bi smjela da unose više od 2.000 miligrama.

Kako bismo organizam snabdjeli dovoljnim količinama kalijuma, dijetolozi ukazuju da je dovoljno da jedemo južno voće, zeleniš i mahunasto povrće.

Jedan od najbogatijih izvora tog važnog minerala je banana, ali ne bi trebalo zanemariti ni bundevu, aromatičan svježe cijeđen sok od pomorandži, kivi, kajsije, kruške, ukusan krompir, integralni pirinač, paradajz, brokoli, soju, ni paškanat, badem i drugo koštunjavo voće, a losos, mlijeko i mekana piletina tu su da omoguće raznovrsnost namirnica koje sadrže kalijum.

Među značajnim ulogama kalijuma jeste i regulacija prenosa nervnih impulsa kroz organizam, što dalje omogućava normalan rad mišića. Posljedice hipokalemije, nedostatka kalijuma u krvi, mogu biti i grčevi većih mišića. 

Takođe, pravilan rast i razvoj mišićnog tkiva gotovo su nemogući bez određene količine tog važnog minerala.

Jedna od najvažnijih uloga koju kalijum u organizmu ima – ipak se tiče funkcionisanja mozga. Nedostatak tog minerala može ukazati na rizik od moždanog udara.

Share.

About Author

Leave A Reply