KAKO TRETIRATI UBOD PČELE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ubod pčele ili ose u većini slučajeva je samo neugodan, a kućno liječenje je sve što je potrebno kako bi se olakšala bol uboda. Ali, ako ste alergični na ubod pčele ili ose što može imati ozbiljnije reakcije tijela, tada je potrebno hitno liječenje.

Prije nego krenete sa tretmanima koji će vam odagnati bolove veoma je važno da znate koji su prvi simptomi alergijske reakcije na ubod pčele, a u tom slučaju se čim prije trebate javiti najbližoj stanici hitne pomoći. Ako primijetite neobične otoke po tijelu i otežano disanje trebalo bi da se javite ljekaru. Statistika kaže da svega jedan odsto populacije pati od ozbiljnih alergija na ubod pčele, a tri odsto od malo blažih oblika. Ako vas pčela ujede dok ste napolju, evo šta treba da radite.

Oprezno izvucite žaoku

Stisnite kožu tik uz žaoku noktom, kreditnom karticom ili nožićem, da se podigne na površinu, a zatim je pincetom ili noktima pažljivo izvucite napolje. Pazite da ne stiskate žaoku jer ćete na taj način ispustiti još više venoma (otrova) koji sadrži.

Hladan oblog sa papainom

Ako u kući imate začin za omekšavanje mesa, promiješajte ga sa ledenom vodom, umočite gazu u mješavinu i stavite na ubod 10 minuta. Enzim koji se nalazi u sredstvu za omekšavanje mesa će omekšati mjesto uboda i spriječiti širenje venoma. Isti taj enzim se nalazi i u papaji, pa ukoliko ovo voće imate pri ruci stavite mali komadić na mjesto uboda. Ako pri ruci nemate ni ovaj začin ni papaju onda sigurno imate pastu za zube, koja će vam biti sjajna prva pomoć za ubod pčele.

Smanjite upalu antihistaminicima

Kao prventivu uzmite tabletu od 25-30 miligrama antihistaminika koji će umanjiti uticaj otrova, te smanjiti oticanje i svrab. Sigurni smo da ukoliko imate djecu kod kuće imate Flonidan “za svaki slučaj”.

Led kao spas

Na ranu odmah stavite i led umotan u pamučni peškirić i držite tako 20 minuta. Hladnoća sužava krvne sudove i na taj način sprečava otrov da se širi, a s druge strane izazvaće obamrlost mjesta uboda i smanjiti bol i svrab.

Izvor:LifePress magazin

Share.

About Author

Leave A Reply