JUTARNJA GIMNASTIKA JE NAJBOLJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vrućina ne mora nužno da vas natjera da prestanete sa rekreativnim aktivnostima. Potrebno je samo malo više opreza i možete i ljeti da uživate u održavanju dobre tjelesne forme. Da bi trening i po velikoj vrućini bio zdrav savjetuje se odabir vježbi laganijeg intenziteta, dok bi trebalo da se izbjegavaju veći aerobni napori, kao što su trčanje i vožnje bicikla.

Najbolje je ako vježbate u ranim jutarnjim satima, jer tijelo se tako priprema za lakše obavljanje dnevnih aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Ako imate vremena i mogućnosti, dobra ideja je da odete negdje u šumu ili veći park, gdje je prijatnije i ima prirodnog hlada.

Ljetnji trening podrazumijeva i pravilnu ishranu koja obiluje povrćem, voćem, žitaricama i proteinima.

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih vježbi. Prije njihovog izvođenja slobodno možete da skratite zagrijevanje, jer tijelo je ljeti već samo po sebi dovoljno zagrijano.

Polučučnjevi

Raskoračni stav, ruke stavite iza leđa, a noge blago savijte u koljenima. Jedna noga je malo ispred druge. Ovo je osnovni položaj iz kog treba da se rade polučučnjevi, u početku tri puta po deset, a zatim se vježba ponavlja sa drugom izbačenom nogom. Aktivnost traje do dva minuta, a efikasno angažuje mišiće nogu, stomaka i zadnjice.

Zvijezda

Raskoračni stav, stopala su u širini kukova, ruke su pored tijela. Skočite uvis šireći ruke i noge. Kad se dočekujete na zemlji, koljena treba da budu blago savijena, a ruke i noge skupljene. Skačite u početku 30 sekundi, pa postepeno povećavajte vrijeme vježbanja.

Izdržaj

Kod vježbi koje podrazumijevaju izdražaj nisu potrebna ponavljanja jer se efekat postiže “izdržavanjem” sopstvene tjelesne težine. Osnovni položaj u ovoj vježbi je kao za sklek. Stopala su spojena i oslonjena na prste, a težinu prebacite na podlaktice. Laktovi i ramena moraju da budu u ravni. Leđa su prava, kičma ne smije da se izvija u luk. Kod izdržaja je najvažnije da tijelo bude potpuno ravno. Stegnite trbušne mišiće i ostanite u ovom položaju 30 sekundi za početak. Izdržaj radite svakog dana, povećavajući vrijeme za deset do 15 sekundi.

Kukovi

Lezite na leđa, koljena su savijena, a stopala i dlanovi na podu. Zategnite mišiće zadnjice i stomaka. Podignite kukove tako da tijelo od ramena do koljena bude potpuno ravno. Savijte desnu nogu i primaknite je prsima. Ispravite nogu, ali stopalo mora da bude ispruženo. Ponavljajte vježbu mijenjajući strane 60 sekundi.

Izvor: Novosti.rs

Share.

About Author

Leave A Reply