IZABRANI NAJBOLJI RECITATORI CRNE GORE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ivona Garčević, Petar Vlahović i Sofija Savić pobjednici su šeste Državne smotre recitatora, na kojoj su učestvovala 54 takmičara podijeljena u tri kategorije.

Prvo mjesto u kategoriji učenika od prvog do petog razreda na Smotri, koja je održana u beranskom Centru za kulturu, osvojila je Ivona Garčević iz Nikšića koja je govorila pjesmu „Nasmešite se kada kažete dete“ od Dobrice Erića. Drugo mjesto pripalo je Umi Duraković iz Bara, a treće Marku Kašćelanu sa Cetinja.

U kategoriji od šestog do devetog razreda prvu nagradu dobio je Petar Vlahović iz Podgorice sa “Kosmonautskom pesmom” Miroslava Antića. Drugo mjesto podijelili su Luka Samardžić iz Kotora i Darinka Đukić iz Andrijevice. Trećeplasirana je bila Anđela Milović iz Nikšića.

Sofija Savić iz Pljevalja, koja je govorila “Ljubavnu pesmu” Mirjane Bobić Mojsilović, bila je prvoplasirana u kategoriji srednjih škola. Šejla Huremović iz Petnjice osvojila je drugo mjesto, dok je takmičenje na trećem mjestu završio Danilo Ševaljević iz Tivta.

Odluku o nagrađenima je donio tročlani žiri u sastavu profesorica književnosti Ljerka Petković, pjesnik Velimir Ralević i glumac CNP Dragan Račić.

Centar za kulturu je obezbijedio diplome za sve učesnike, diplome i vrijedne knjige za nagrađane učenike, a prvoplasirani u sve tri kategorije nagrađeni su novčanom nagradom.

Gorica Ćulafić, urednica kulturno umjetničkih programa u beranskom Centru za kulturu, koja je i autorka i urednica ove manifestacije, kazala je da su nagrade za djecu vrlo stumulativne.

“Zbog toga je važno da im poklonimo svoju pažnju, vrijeme i određeni vid nagrade, jer to znači da će se ponovo truditi na naprave neki novi uspjeh i neko dobro djelo”, dodala je Ćulafić.

Ona je istakla da se recitovanju daje značaj stvaralačnog čina i da je  to svetkovina riječi koja pruža mogućnosti mladim ljudima za umjetničko izražavanje ličnosti.

“Recitovanje stimuliše govorno jezički razvoj. Kada uče pjesmu djeca uče i kako da je govore i na koji način da je interpretiraju. Tu je artikulacija riječi, akcenat, dikcija i mnogo stvari koje su važne u ovom takmičenju. Unapređuju svoju verbalnu komunikaciju iz razloga što u svakoj pjesmi koju nauče, nauče i neku novu riječ, neki novi pojam koji im treba u svakodnevnom životu. Scena gradi njihovo samopouzdanje, razvija i maštu jer dok čitaju pjesmu oni stvaraju određene slike, živopisne slike zavisno od teksta o kom pjesma govori”, naglasila je urednica kulturno umjetničkih programa beranskog Centra za kulturu.

Foto: Centar za kulturu

Ćulafić je podsjetila da se recitovanjem podstiče i stvaralaštvo, tako da je i ove godine na Državnoj smotri imalo nekoliko pjesama koji su napisali sami takmičari.

“Jedna djevojčica iz Nikšića je govorila svoju pjesmu i dječak iz Murine je takođe kazivao svoju pjesmu, koja se zvala “Kontrolni iz matematike”. Poezija zbližava ljude različitih kultura, nacija i generacija i njeguje poštovanje ličnosti i poštovanje različitosti”, žaključila je Ćulafić.

Na smotri su nastupila 54 učesnika podijeljena u tri kategorije. To su takmičari iz cijele Crne Gore pobjednici opštinskih takmičenja – učenici osnovnih i srednjih škola.

U revijalnom dijelu programa nastupili su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Berana i učenici Osnovne škole “Radomir Mitrović”, koji su izveli predstavu “Znaš li ti ko je moj tata”, koja govori o nenasilnoj komunikaciji.

Organizator šeste Državne smotre recitatora je Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u Vladi Crne Gore i Opštine Berane.

Andrija Turčinović / Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply