Istraživanja pokazala: Kavasakijeva bolest se javlja i kod odraslih

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedavna upozorenja javnog zdravlja o teškom i zagonetnom upalnom sindromu povezanom sa COVID-19 fokusirana su na djecu, ali neki ljekari kažu da su primijetili bolest sličnu Kavasakijevoj bolesti kod nekoliko mlađih odraslih osoba.

Pedijatar Dženifer Lajter, koja se bavi zaraznim bolestima u “NIU Langone” bolnici u Njujorku rekla je da mlađa djeca sa ovim stanjem imaju simptome koji više liče na tradicionalni Kavasaki koji karakteriše upala krvnih sudova. Ali tinejdžeri imaju teže oblike koji uključuju probleme sa srcem ali i sa drugim organima.

Doktorku Džejn Burns, koja vodi Centar za istraživanje Kavasakijeve bolesti na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu, zabrinjava to što se stanje kod odraslih ne može lako dijagnostikovati.

Izazov je, rekla je, taj što mnogi ljekari koji liječe odrasle „nikada ranije nisu kod odraslih vidjeli Kavasakijevu bolest, jer je to bolest koja se javlja kod djece.“

Burns i njene kolege specijalisti predlažu da se upozorenja o ovom stanju prošire i tako uključe i mlađe osobe, tinejdžere i adolescente.

“Ono što treba naglasiti je da internisti takođe treba da obrate pažnju je možda bolest dolazi putem koji pripada njihovoj oblasti djelovanja“, rekla je doktorka.

Nova bolest se razlikuje od onoga što su ljekari viđali kod djece sa COVID-19.

Kada se ova bolest pojavila kod djece, u martu i aprilu, ona su već imala neka stanja poput aktivne koronavirusne infekcije kao i teško disanje.

Oni koji sada dolaze uglavnom su zdrave mlade osobe koje iznenada razviju temperaturu, bol u trbuhu i mučninu sa povraćanje, ali i osip, i oni mogu da budu znaci ozbiljnijih problema.

Mnogi pacijenti imaju antitijela na koronavirus što ukazuje da su možda bili inficirani nedjeljama ranije i da stanje može da bude odložen imuni odgovor.

Dok je ukupan broj oboljelih osoba naglo opao u Njujorku i drugim ranijim žarištima, broj djece i mladih sa upalnim stanjem i dalje raste.

Više od 20 država prijavilo je ovakve slučajeve čiji se ukupan broj procjenjuje na nekoliko stotina.

Izvor-cdm

Share.

About Author

Leave A Reply