IMOVINSKI ODNOSI BLOKIRALI SKIJALIŠTE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Usled nagomilanih problema sasvim je neizvjesno da li će u narednoj zimskoj sezoni skijalište „Lokve”, koje se na planini Cmiljevici prostire pored magistralnog puta Berane – Rožaje, biti u funkciji.

To je u izjavi za „Dan” potvrdio i vlasnik ovog atraktivnog turističko-rekreativnog kompleksa Dejan Guberinić, rekavši da je najveći problem predstavlja to što staze na skijalištu još uvijek nijesu proglašene javnim dobrom.

On je kazao da problem nije u novim vlasnicima, već u nadležnim instucijama koje, kako je naveo, nijesu preduzele potrebne mjere da omoguće nesmetan rad skijalištu.

“Nakon što smo prije nekoliko godina kupili skijalište izvršili smo remont postojeće žičare, koja je sada potpuno spremna i sigurna za obavljanje predviđene djelatnosti. Odradili smo i niz drugih poslova kako bi skijalište pripremili za rad. Krenuli smo da izvršimo i rekonstrukciju postojećeg hotela „Lokve”, u namjeri da on bude otvoren i u ljetnjem i u zimskom periodu. U svemu tome od države nijesmo tražili nikakvu finansijsku pomoć, iako smo znali da se milioni eura usmjeravaju za podsticaj razvoja turista u okruženju. Međutim, naišli smo na brojne barijere jer nam nadležni državni organi nijesu omogućili upisivanje službenosti na parcelama koje se prostiru duž skijališta. Zbog toga, kao i zbog pojave korona virusa i drugih ograničavajućih faktora, dalji rad skijališta je doveden u pitanje”, naglasio je Guberinić.

Ski- centar na Lokvama otvoren je u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog vijeka, privlačeći brojne turiste iz različitih krajeva ondašnje Jugoslavije. Nakon neuspjele privatizacije ovaj turističko-ugostiteljski kompleks je deceniju i po bio van funkcije. Prije tri godine braća Guberinić su kupila Ski centar na Cmiljevici sa ciljem da skijalište dovedu u red i izvrše rekonstrukciju tamošnjeg hotela.

Guberinić podsjeća da u bivšoj Jugoslaviji, dok je država gazdovala Ski -centrom, niko nije pravio probleme po pitanju vlasništva parcela duž kojih se prostire skijalište, već se to smatralo javnim dobrom.

“U međuvremenu je na misteriozan način nestala sva dokumentacija koja se tiče skijališta. Poslije toga su se javili brojni pojedinci tvrdeći da se skijalište nalazi na njihovoj privatnoj imovini. Tako nam navodni vlasnici tih parcela onemogućavaju da radimo na stazi, dok nadležne institucije ne preduzimaju ništa da ovaj problem riješe na odgovarajući način i omoguće nam da radimo”, naglasio je Guberinić.


Nova Vlada da riješi problem

Iz lokalne Turističke organizacije očekuju da će nova Vlada u narednom periodu imati sluha da riješi pitanje daljeg funkcionisanja Ski- centra “Lokve”.

“Prethodna državna vlast nije imala nikakvog razumijevanja kada je aktiviranje Ski- centra „Lokve“ u pitanju, iako je novi vlasnik, ulažući značajna sredstva, pokazao tokom dvije minule sezone da skijalište može odlično da radi. Za svo proteklo vrijeme državni čelnici su se samo deklarativno zalagali za razvoj turizma, dok su konkretni potezi izostali. Zato od nove Vlade tražimo da riješiti problem vlasništva parcela na skijalištu, jer Cmiljevica može da turističi centar sjevernog regiona”, naveo je direktor Turističke organizacije Ivan Radević.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply