IJZ: POTVRĐEN DRUGI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da je u Crnoj Gori potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja.

“Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdila je još jedan (drugi slučaj) obolijevanja od Majmunskih boginja. Ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodnim (prvim) slučajem”, kazali su iz IJZ-a.

Sprovedene su, kažu, sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti.

“Takođe, obaviještene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja”, kazali su iz IJZ-a.

Podsjećaju da Majmunske boginje obično počinju povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj.

“Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa koja prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedjelje”, kazali su iz IJZ-a.

Apeluju na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Share.

About Author

Leave A Reply