HUMANOST NA DJELU: BERANAC DONIRA DIO JETRE SUGRAĐANINU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Beranac Vladimir Šćekić doniraće dio jetre sugrađaninu Vidosavu Vidoju Simonoviću koji se već neko vrijeme bori sa teškim oboljenjem ovog organa i transplantacija mu je bila neophodna.

On se na ovaj humani gest odlučio, jer je kako kaže, to u potpunosti ljudski i prirodno.

Šćekić se trenutno nalazi u Turskoj, gdje će se transplantacija i obaviti, u klinici Acibadem u Istanbulu, a 3. juna Etička komisija Turske treba da donese odluku da se transplantacija može obaviti.

On objašnjava da će prilikom operacije koja je od strane ljekara predstavljena kao veoma teška i da će trajati od osam do dvanaest sati, od njega uzeti 60-70 odsto jetre i žučnu kesu, ali da će nakon dva do tri mjeseca jetra biti kao nova, s tim što više neće moći da bude donor.

“Rečeno mi je da se nekad dese komplikacije koje zahtijevaju dodatni napor i podrazumijevaju duži oporavak. Doktor me je pitao da donesem odluku da li pristajem na ovakav zahvat,a pošto je u pitanju Vidojev život i kada je kompatibilnost nedavno potvrđena, ni za tren se nisam premišljao. Saznanje da mogu da mu pomognem za mene je bilo dovoljno za odluku”, kazao je Šćekić.

Za operaciju u Turskoj sredstva je obezbijedio Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Ministarstvo zdravlja, ali su za li­je­če­nje Vidoja dio novčanih sredstava donirali i građani Crne Gore.

Miljana Kljajić

Share.

About Author

Leave A Reply