Hrana za dobar vid: Ove namirnice čuvaju zdravlje vaših očiju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne može se reći da postoje namirnice čijim konzumiranjem se može izijlečiti bilo koja očna bolest, ali svakako postoje one koje pomažu da se očuva zdravlje očiju i dobar vid. To je prije svega hrana sa visokim sadržajem vitamina i minerala.

Evo nekoliko namirnica koje pozitivno utiču na očno zdravlje.

Prvi i najpoznatiji čuvar zdravlja očiju, svakako je šargarepa. Prije svega zahvaljujući svom beta-karotenu koji se u organizmu pretvara u vitamin A, ključan za neophodnu vlažnost očiju.

Važno je i kako se šargarepa konzumira. Struganjem njene kore gube se vitamini pa je šargarepu najbolje samo oprati i ne guliti. I jesti svježu, termički neobrađenu.

U prevenciji katarakte i bolesti srednjeg dijela mrežnjače, dobrom se pokazala paprika. Za ovu ulogu paprike najzaslužniji su njeni sastojci lutein i antioksidansi.

Isti učinak imaju i borovnice koje su takođe bogate antioksidansima. Ove bobice poznate su i po tome što jačaju očne kapilare.

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su tuna, sardina i losos, preveniraju nastajanje katarakte i makularne degeneracije, a takođe spriječavaju i suvoću očiju, sve češću pojavu u današnje vrijeme.

Ona se može ublažiti i nakapavanjem vještačkih suza, ali je svakako najbolje spriječiti je kroz ishranu bogatu ribom, jer ona ima i druga dobra dejstva po ljudski organizam.

Citrusno voće, odnosno pomorandža, limun i grejpfrut sprečavaju razvoj očne mrene kao i makularne degeneracije.

Sada ih ima u izobilju, a vitamin C koji sadrže u velikim količinama, odličan je borac i protiv prehlada.

Izvor-lepaisrecna

Share.

About Author

Leave A Reply